Hyppig håndvask giver arbejdsskader

16. aug 2011
Hver fjerde dansker har våde hænder på arbejde. Det kan give forskellige hudlidelser. Læs her, hvordan du minimerer risikoen.

Skal du også vaske hænder ofte på job? Så er du ikke alene.

Hver fjerde dansker har ifølge en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø et job, hvor de ofte skal have hænderne i vand.

Ifølge magasinet arbejdsmiljø har tallet været stigende de senere år. Der er også en stigning i antallet af ansatte, der flere gange dagligt bruger rengørings- og desinfektionsmidler.

Smertefuld hverdag

En af årsagerne er det øgede fokus på at have rene hænder og dermed begrænse smitte. Men prisen betaler de grupper af ansatte, som hyppigst skal have våde hænder, blandt andre rengøringsassistenter, sygeplejersker, kokke og hjemmeplejere.

For fugten og kemikalierne øger risikoen for at få forskellige hudlidelser, blandt andet kontakteksem, altså et kløende udslet der ikke smitter, men kan gøre det yderst smertefuldt at komme igennem arbejdsdagen.

I sidste ende kan man blive nødt til at skifte fag, advarer Astma-Allergi Danmark. For netop våde hænder og desinfektions- og rengøringsmidler er blandt de hyppigste årsager til arbejdsbetingede hudlidelser.

Øget risiko for eksem

"Hvis man ved, at man har tendens til eksem, bør man overveje det meget nøje, før man vælger et job, hvor man skal have hænderne så meget i vand," siger kommunikationschef Lise Nørgaard fra Astma-Allergi Danmark til Avisen.dk.

"Selv om man ikke i forvejen lider af hudproblemer som tør hud, øges risikoen for eksem med den type job. Derfor er det meget vigtigt, at man er omhyggelig med at bruge handsker og tørre hænderne ordentligt," tilføjer hun.

Fælles ansvar

Blandt sygeplejerskerne er det over halvdelen af de ansatte, der vasker og desinficerer hænder mange gange dagligt. Her siger Dorte Steenberg, der er næstformand i Dansk Sygeplejeråd, at mange sygeplejersker rammes af hudlidelser.

"Især når der er travlt på hospitalsgangene, kan det være svært hele tiden at huske for eksempel at smøre hænderne med creme eller at bruge koldt vand i stedet for varmt, når man vasker hænder," siger Dorte Steenberg til magasinet Arbejdsmiljø.

Hun mener, at både ledelse og ansatte skal have fokus på området.

Pas på hænderne

Vask hænder med køligt vand, ikke varmt.

Brug handsker, helst med et par hvide bomuldshandsker indenunder til at opsuge sveden, når du arbejder med væsker.

Brug ikke handskerne længere end nødvendigt.

Vask sæberester omhyggeligt af hænderne, og tør hænderne grundigt. Hav ikke ringe på, når du vasker hænder, der kan gemme sig vand og sæberester under dem.

Brug en uparfumeret fugtighedscreme, når du har vasket hænder, så de ikke bliver tørre, ru og sprækkende.

Pas på kulden - den kan også udtørre hænderne.

Du kan ringe til Astma-Allergi Danmark og få gratis rådgivning på telefon 4343 4299.