Foto: Privat

Førtidspensionist med opråb: Hvor syg skal man være?

18. nov 2019

HER HAR VI ENDNU EN sag om en person - en ung kvinde i begyndelsen af 20’erne i Aarhus Kommune - som har det dårligt fysisk og desuden har autisme, at hun ikke kan noget som helst. Mere eller mindre er hun sengeliggende i alle døgnets timer.

Hun lider blandt andet af nakkesmerter, hovedpine, hukommelsessmerter, dysautomati, kvalme, muskelsvaghed, voldsom træthed, tab af koordination, svimmelhed og vejrtrækningsbesvær.

LÆS OGSÅ: Førtidspensionist med opråb: Hvor mange mord skal der til?

Hun har også spasticitet, hyperrefleksi, smerter i ben, muskelsvaghed, tab af blærefunktion. Samtidig har hun synstab, tinnitus, voldsomme hovedpiner og ansigtssmerter.

Desuden har hun en halskrave, som gør, at hendes hals får støtte, så hun stadig kan have sit hoved ”oprejst” og ikke skrider/glider så meget, som det ellers ville gøre. Hendes hoved/kranie skrider/glider 5,4 millimeter, mens hovedet/kraniet hos et normalt menneske skrider/glider 1 millimeter. Desuden får hun spasmer, fordi blodårerne til hjernestammen er i klemme, og halspulsåren er i klemme.

Derfor spørger jeg, hvor syg og eller store handicaps skal man have, for at få førtidspension?
Jesper Park van der Schaft, tidl. kontanthjælpsmodtager, nu på førtidspension

Hun har også så stor lydfølsomhed, at hun ikke tåler at være sammen med mange mennesker samtidig, men tit er alene på sit værelse og i værste tilfælde har høreværn på for at undgå lydstøj.

HUN HAR LIGE været hos sin sagsbehandler med flere for at få afgjort, om hun kunne få førtidspension eller ej. Jeg troede med over 90 procent sikkerhed, at det ville hun få - med alle de lidelser hun har. Men jeg tog gruelig fejl, for der var med det samme afslag!

LÆS OGSÅ: Steen i chok efter ressourceforløb med salsa-dans: Nægtet førtidspension

Mange mennesker har fået forværret deres lidelser/handicap/sygdom, fordi de ikke har kunnet få tilkendt førtidspension, men har skullet kæmpe sig igennem ressourceforløb og arbejdsprøvning. Heriblandt har vi kunnet læse om senge-praktikker og 5-minutters praktikker.

Desuden må vi heller ikke forglemme, at cirka 80 mennesker er døde under ressourceforløb, eller før de kom i ressourceforløb.

LÆS OGSÅ: Bjarne fik førtidspension efter årelang kamp: Døde dagen efter

Med den unge kvindes smerter og lidelser, som jeg har beskrevet, så har vi endnu en grel historie om, hvordan de danske myndigheder i kommunerne – i dette tilfælde i Aarhus Kommune - fortolker førtidspensions- og fleksjobreformen fra 2013 for let/sløset.

SELVFØLGELIG SKAL MAN ikke snyde sig til førtidspension, men - efter min mening – så kan vi ikke være bekendt, at mennesker, som den unge kvinde jeg har beskrevet, ikke kan få førtidspension, når hun nu mere eller mindre er sengeliggende i alle døgnets timer.

Derfor spørger jeg, hvor syg og eller store handicaps skal man have, for at få førtidspension?

Og til allersidst. Få nu lavet førtidspensions- og fleksjobreformen fra 2013 om, således at mennesker med alvorlige lidelser, handicaps og eller sygdom ikke skal få afslag til førtidspension men i stedet for få tilkendt førtidspension. Det er billigere og mindre ressourcekrævende!

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her