Debat om Europa:
Hvor meget skal Facebook og Google betale i skat i EU?

EP_kandidater__1_
Foto: Marius Kongsgaard Christensen og David Perrin
TEMA:EP 19 - 26. maj
30. apr. 2019 08.30
Dette er et debatindlæg. Det er udtryk for skribentens holdning. Du er velkommen til at deltage i debatten - send dit indlæg til [email protected].
Linea Søgaard-Lidell (V) frygter, at Trump vil starte en handelskrig, hvis tech-giganterne skal betale skat af deres omsætning i EU, som Niels Fuglsang (S) ønsker det.

Der er Europa-Parlamentsvalg den 26. maj. A4 Medier har bedt to top-kandidater, Niels Fuglsang fra Socialdemokratiet og Linea Søgaard-Lidell fra Venstre, diskutere de EU-politiske-emner, der vedkommer os alle: Hvordan skaber vi mindre ulighed og mere vækst? Skal de store selskaber betale skat i EU? Og hvordan undgår vi social dumping?

Dagens diskussionspunkt: Skal vi indføre særskat for digitale giganter som Google, Facebook og Apple?

Linea Søgaard-Lidell, kandidat til EP-valget for Venstre:

Alle skal betale skat i EU. Også multinationale selskaber og også tech-giganterne. Når man får glæde af vores infrastruktur, gode hoveder, stabilitet og meget mere i EU, må man også bidrage til det samfund, man kører sin virksomhed i.

De store tech-giganter skal beskattes af deres indtjening i Europa – præcis lige som alle andre virksomheder.

Det, som socialdemokraterne har foreslået, er, at man skal beskatte omsætningen i de digitale virksomheder i stedet for overskuddet. Men det rammer forkert, for det er jo en skat på aktiviteten, og vi skal huske på, at det, man lægger skat på, det får man mindre af.

Jeg tror ærlig talt, Trump vil besvare særskatten med en skat udelukkende på europæiske virksomheder
Linea Søgaard-Lidell (V), kandidat til EP-valget

Jeg vil ikke have mindre aktivitet. Jeg vil derimod sikre, at tech-giganterne betaler skat af deres overskud, ligesom jeg vil arbejde hårdt for, at alle andre multinationale selskaber gør.

Vi vil ikke have skattely i EU. Vi er nødt til at se i øjnene, at hvis vi begynder at beskatte omsætning i stedet for at beskatte overskud, så vil det koste statskassen. Det vil nemlig betyde, at de mange danske virksomheder, som lever af eksport, vil komme til at betale deres skat i udlandet i stedet for i Danmark.

Regional enegang skader velfærden

Hvis man skifter fra overskudsbeskatning til omsætningsbeskatning, så rammer det skatteindtægterne, og det rammer dansk velfærd.

Amazon, Google, Facebook skal alle betale skat. Men forskellen på tech-giganter og andre virksomheder er, at netop tech-giganterne udelukkende er amerikanske. Så den omsætningsskat, som både Frankrig og socialdemokraterne vil have, er en særskat på amerikanske virksomheder.

I lyset af hvad der er sket på den globale scene de sidste par år, hvor USA har lukket sig mere og mere om sig selv for at beskytte udelukkende amerikanske virksomheder - hvordan vil præsident Trump mon reagere på en sådan særskat?

Jeg tror ærlig talt, han vil besvare særskatten med en skat udelukkende på europæiske virksomheder. Og det er ikke til vores fordel. Som et lille land har Danmark særligt brug for at kunne handle med verden omkring os. 800.000 danske arbejdspladser bliver skabt af international handel.

Det kan godt være, at Trump sætter frihandlen under pres globalt, men det skal vi ikke. Den vestlige filosofi siden 2. verdenskrig har været, at vores bånd bliver stærkere gennem handel. Vi skal fortsat være loyale over for den filosofi, også selvom vi må se måbende til, når vores nære allierede pludselig ikke kæmper slaget for frihandel sammen med os.

Det her er en problemstilling, som vi ikke kun står over for i EU. Hele verden står over for den. Tech-giganterne er vokset sig så store, at de er magtpoler næsten på lige fod med lande. Derfor skal vi ikke nøjes med at finde en regional løsning på det her. Vi må finde en global løsning, og det gør vi bedst i OECD, organisationen for økonomisk samarbejde. En OECD-løsning vil være langsigtet.

Vi skal finde en løsning, men det skal være den rigtige løsning. Den skal være holdbar og langsigtet. Og det vil en OECD-løsning være i stedet for regional enegang.

Niels Fuglsang, kandidat til EP-valget for Socialdemokratiet:

Der foregår et kæmpe velfærdstyveri, når virksomheder som Facebook og Apple så godt som ingenting betaler til fællesskabet på trods af deres milliardindtjening. Hvad vil partiet Venstre gøre ved problemet? Hvis man læser Linea Søgaard-Lidells blogindlæg her på A4nu.dk er svaret klart: ingenting.

Skatteunddragelse koster os ifølge EU-kommissions tal 15.000 kroner om året for hver eneste borger i EU. Penge som vi burde have fået ind i statskassen, men som bliver placeret i skattely som Panama eller Bahamas, hvor de er skjult for vores myndigheder. Det er enorme summer, som kunne have gået til sundhed, skoler og grøn omstilling.

Det handler ikke om handelskrig, men om ret og rimelighed
Niels Fuglsang (S), kandidat til EP-valget

Derfor har vi og andre foreslået, at man indfører en såkaldt omsætningsskat på tre procent på de store digitale multinationale virksomheder som Facebook og Google, hvor problemet er særlig stort. Omsætningen kan de nemlig ikke så let snyde med, og derfor er det en måde at få de store virksomheder til at betale den skat, de ikke betaler i dag.

Venstre giver Donald Trump vetoret

Men det vil Venstre ikke være med til. Europa-parlamentskandidat Linea Søgaard-Lidell forklarer med en række mærkværdige argumenter, hvorfor Venstre er modstander af forslaget. Lidells argumentation kredser om en frygt for, at Donald Trump vil starte en handelskrig, hvis amerikanske virksomheder som Facebook og Google bliver beskattet i EU. I stedet vil Linea have, at der findes en løsning blandt OECD-landene.

Hvad betyder det helt præcist? Det betyder, at Venstre reelt overlader vores skattepolitikken til Donald Trump. Hvis vi ikke gør noget i EU, fordi vi er bange for, at Donald Trump bliver sur, og kun vil gøre noget i OECD, hvor Donald Trump har vetoret, så er der meget lange udsigter til at få løst problemet. Donald Trump betaler stort set ingenting i skat selv, og han har tjent godt på at spekulere i skattely. Han siger det åbent: ”I’m smart for not paying taxes”.

Kære Linea, hvis du giver Donald Trump vetoret på vores skattepolitik, så kommer der med garanti ikke til at ske noget. I stedet burde vi have noget mere selvtillid i EU og beskatte de firmaer, der tjener penge på vores markeder. Det handler ikke om handelskrig, men om ret og rimelighed. Vi er stærkere end de multinationale selskaber, hvis vi står sammen. Lad os nu kræve, at de skal betale skat ligesom os andre.

Deltag i debatten - send dit indlæg på maks. 600 ord til [email protected].