Hvis du arbejder her, er du medlem af 3F

20. jun 2012
Tømrer Jon Ungermand lever i en verden, hvor ikkemedlemmer må sidde udenfor skurvognen og spise.

"Hvis du arbejder her, er du medlem af 3F."

Så enkelt er det for tømrersvend Jon Ungermand, arbejdsmiljørepræsentant og ansat i et stort håndværkerfirma.

"Vi har en stærk fagligt aktiv klub, og hvis du arbejder her, er du medlem af 3F. Hvis du ikke vil meldes ind, så må vi stå sammen og sige, at så har vi ikke lyst til at arbejde sammen med dig.

Hvad sker der, hvis nogen ikke vil meldes ind?

”Så finder de et andet job eller bliver fyret. For du kan ikke arbejde som tømrer, hvis der ikke er nogen, der vil holde i den anden ende af pinden. Og det bliver meget svært at finde nogen, der vil, hvis man ikke er medlem.

Men er det ikke mobning at tvinge nogen til at melde sig ind?

”Jeg kan godt forstå dem. Det er svært, især nu hvor der er finanskrise, og kontingentet i Krifa og Det Faglige hus er så meget billigere end 3F. Det har jeg forståelse for. Men det holder ikke længden. Så er der ikke nogen til at sikre de rettigheder, vi har. Det er ikke dem, der har kæmpet for de overenskomster, vi har. Det er da ikke så rart, at vi må sige, vi ikke vil arbejde med dem, men sådan må det være. Sådan er det i alle de store håndværkerfirmaer, jeg kender.”

Jon Ungermand har tidligere arbejdet på en plads, hvor de delte skurvogn med et sjak af murere, der opdagede, at en af de andre ikke var medlem af TIB (nu 3F).

”Så mente murerne ikke, han kunne sidde i skurvognen. De syntes ikke, han havde krav på at bruge de faciliteter, vi havde. Så sad han udenfor og spiste. Efter to dage syntes han, det var en god idé, at han fik et andet job, og det havde han ret i.”