20131127-184747-L-1920x1280we
Skal far tage barslen? Spørgsmålet deler danskerne. Foto: Jeppe Bjørn Vejlø / Scanpix

Hver tredje ung i ny undersøgelse: Mindre socialt acceptabelt hvis far tager barslen

17. nov 2020, 04:00
Færre unge end ældre mener ifølge ny undersøgelse, at det er ligeså acceptabelt for mænd at tage barsel, som for kvinder. Meget uheldig tendens, mener fagorganisation.

Når familieforøgelsen er sket, og baby er kommet til verden, er det på sin plads, at far smutter tilbage på arbejdsmarkedet, mens mor klarer barslen. 

Sådan lyder vurderingen fra knap en tredjedel af de 18 til 24-årige i en ny undersøgelse, som YouGov har foretaget for fagorganisationen Lederne blandt 1014 respondenter. 

Her erklærer 31 pct. af de unge respondenter sig uenige i, at det er ligeså socialt acceptabelt for fædre at tage barsel, som det er for mødre. 

- I Danmark har vi i forvejen et skævt barselsmønster, hvor mor i mange tilfælde tager hele barslen, mens far passer arbejdet. Der er de her tal jo dybt problematiske i forhold til at få ændret på det mønster, siger Berit Fihl, politisk chef hos Lederne. 

Ifølge tal fra Danmarks Statistik tog danske mænd, der boede sammen med deres partner i gennemsnit 32 dages barsel i 2018. 

Til sammenligning tog kvinderne i gennemsnit 282 dages barsel. 

- Der er gang i en udvikling, hvor far tager mere barsel og mor tager mindre, men det går meget, meget langsomt, lød det i den forbindelse fra Torben Lundsvig, fuldmægtig i Danmarks Statistik.

Ældre: Far på barsel er ok

I den nye undersøgelse erklærer 60 pct af de 50 til 65-årige sig enige i, at det er ligeså socialt acceptabelt for far at tage barsel, som det er for mor. 

Samtidig er det også blandt ældre danskere, at færrest ser skævt til, at fædre går hjemme med barnevognen. 

Berit Fihl kalder generationsforskellen i forhold til spørgsmålet om barsel for 'et meget ømt punkt'.

- Det er de yngre generationer, der står overfor store valg om karriere og familieplanlægning. Hvis de tror, at det er mindre socialt acceptabelt for far at tage barsel, så kommer det til at tage lang tid, før vi får et balanceret barselsmønster i Danmark, siger Berit Fihl. 

- På den lange bane frygter jeg, at det får konsekvenser for, hvor mange kvinder, der søger det fulde potentiale i deres karriere, og eksempelvis blive ledere, siger Berit Fihl. 

Mandeforsker: - Det tager lang tid 

Kenneth Reinicke, mandeforsker ved Roskilde Universitet, kalder det 'ikke synderligt overraskende', at knap en tredjedel af unge danskere mener, at barsel er mere ok for mor end for far. 

- Selvom vi er i en periode med utroligt store udviklinger på ligestillingsområdet, så skal vi huske på, at der stadig er meget arbejde forude, hvis målet er reel ligestilling mellem kønnene, siger Kenneth Reinicke. 

- I mange familier er der nok stadig et mønster, hvor far eksempelvis af økonomiske årsager tager relativt hurtigt tilbage på job, mens mor tager sig af det meste af barslen.

Et mønster, som jeg tror, at det vil tage mange år at ændre på, såfremt vi ikke får øremærkede barselsperioder, tilføjer forskeren.

Kenneth Reinicke peger på, at spørgsmålet om mænd og kvinders barsel også i høj grad handler om, hvordan man som par deler barslen op. 

- Jeg tror ikke, at man som mand i dag scorer mange point, hvis man erklærer, at man har tænkt sig at møde ind på værkstedet eller kontoret dagen efter fødslen. Den tid er vist forbi, siger Kenneth Reinicke. 

Forskeren stiller sig dog undrende overfor, at ældre danskere ifølge undersøgelsen er mere åbne overfor mænds barsel. 

- Det vil undre mig meget, hvis de ældste generationer også er de mest progressive. Det er i hvert fald ikke det billede, som forskningen tegner, siger Kenneth Reicnicke. 

Lederne: Del barsel op i to 

I de kommende år skal danske politikere sørge for, at Danmark lever op til reglerne i et nyt EU-direktiv om barsel. 

EU-parlamentet og EU-rådet vedtog i 2019, at otte uger af forældrenes orlov skal være øremærket til far for alle EU’s medlemslande.

Holder far ikke de to måneder, kan mor ikke bruge af den tid, og så bortfalder ugerne.

Hos Lederne opfordrer man til, at de danske politikere går længere, end EU-reglerne foreskriver. 

- Vi foreslår, at man deler perioden op, så mor og far hver får ret til 16 ugers barselsdagpenge. Der er ingen grund til ikke at være ambitiøse på det her område, siger Berit Fihl.