Menstruationssmerter
Det er yngre kvinder, der lider mest. Overlæge Anette Tønnes Petersen forklarer, at det er, fordi de stadig har vokseværk i livmoderen. Foto: Allan Lundgren/NF/Ritzau Scanpix

Kvinder lider under menstruationssmerter: Så mange må tage piller for at klare arbejdsdagen

22. okt 2020, 06:00
En rundspørge viser, at 35 procent af 315 kvinder må tage smertestillende for at komme igennem arbejdsdagen, når de har menstruation. To læger forklarer, hvorfor det er så smertefuldt, og hvorfor det ikke accepteres som en årsag til en sygemelding.

Smertestillende piller der sluges, inden arbejdsdagen går i gang, er en månedlig tilbagevendende begivenhed for mange kvinder.

LÆS OGSÅ: Radiovært var ved at besvime under udsendelse: Vi skal tale om menstruationssmerter!

En rundspørge, som analysebureauet Wilke har foretaget for A4 Arbejdsliv, viser, at 35 procent af de 315 adspurgte kvinder har taget smertestillende medicin for at kunne klare arbejdsdagen, når de har menstruation.

Det overrasker ikke Axel Forman, der er professor og overlæge ved Aarhus Universitetshospitals afdeling for kvindesygdomme. 

Menstrautionssmerter rangerer meget lavt i sygdomshierarkiet
Axel Forman, overlæge ved Aarhus Universitetshospital

- Det stemmer meget godt overens med, hvad vi ved om menstruationssmerter. Smerterne kan være meget voldsomme og ikke noget, der bare kan dækkes med varm te og hvile, siger han.

Men det betyder ikke, at man på en arbejdsplads vil acceptere, at en kollega eller medarbejder melder sig syg af den grund.

- Når jeg holder foredrag spørger jeg ofte om, hvor mange der ville acceptere, at en kollega melder sig syg på grund af menstruationssmerter. Og det er der meget få, der vil. Kvinderne er sjovt nok mest restriktive. Og det, tror jeg, skyldes, at der er så stor forskel på, hvor smertefuldt menstruationer kan være. Nogle oplever det som blot en svag murren, mens andre har kvalme af smerter, og dem, der ikke oplever det så slemt, tænker ’hvis jeg kan klare det, så kan du vel også’, siger han og fortsætter:

- Det er de samme mennesker, som vil acceptere, at en kollega meldte sig syg med migræne. Men menstruationssmerter rangerer meget lavt i sygdomshierarkiet.

Ikke alle får diagnose

Axel Forman forklarer, hvad smerterne skyldes.

- Smerterne kommer, fordi livmoderen trækker sig sammen, og der sker et tryk, der overstiger blodtrykket. Nogle kvinder kan have så stærke smerter, at det kan gøre dem uarbejdsdygtige.

Derfor mener han også, at menstruationssmerter skal betragtes som sygdom.

- Det mener jeg bestemt. Menstruationssmerter strækker sig fra det normale, hvor smerterne kan tages ved håndkøbsmedicin, til endometriose, der kan være meget smertefuldt. 

Axel Forman forklarer, at ved endometriose trækker livmoderslimhinden sig ud i eksempelvis i bughulen og blæren og giver smertefulde blødninger der.

Jeg har haft mange patienter, der i mange år har lidt i stilhed, fordi de har fået at vide af deres mor eller søster, at det er normalt at have så ondt
Axel Forman, overlæge ved Aarhus Universitetshospital

Ifølge tal fra Rigshospitalets hjemmeside har 5-10 procent af alle fødedygtige kvinder sygdommen. Endometrioseforeningen Endo.dk skriver, at ’endometriose er en smertefuld og kronisk sygdom, der påvirker helt op til 10% af alle kvinder og piger’.

Men der er mange kvinder, der ikke ved, at de har sygdommen, fordi mange kvinder accepterer at have kraftige menstruationssmerter uden at opsøge læge. 

- Jeg har haft mange patienter, der i mange år har lidt i stilhed, fordi de har fået at vide af deres mor eller søster, at det er normalt at have så ondt. 

Anette Tønnes Pedersen, der er overlæge på gynækologisk klinik på Rigshospitalet, kender også til det problem.

- Der er mange kvinder, der tror, at de skal have stærke smerter. Hvis man har smerter, der ikke kan tages ved smertestillende håndkøbsmedicin, så skal man søge læge, Så vil det ofte skyldes endometriose, muskelknuder eller polypper.

Diagnosen endometriose kan stilles ved hjælp af ultralydsskanning og ud fra de smerter, som patienten beskriver. Det er dog ikke altid, at endometriose kan ses ved ultralydsskanning, man vil derfor i nogle tilfælde foretage en kikkertundersøgelse. Behandlingen er typisk, at holde patienten blødningsfri ved at give p-piller eller hormonspiral.

Morfin for at dække smerterne

Anette Tønnes Pedersen bekræfter også, at menstruationssmerter kan være så stærke, at man ikke er arbejdsdygtig.

- Der er mange kvinder, der siger, at de ikke kan passe deres arbejde. Nogle gange kan smerterne være så kraftige, at de kun kan smertedækkes med morfin. Men der er også mange, der siger, at de ikke vil tage smertestillende, fordi de mener, det er usundt. Der er ikke noget i vejen for at tage smertestillende håndkøbsmedicin et par gange om måneden. Kun hvis man tager det dagligt i store doser, kan det være skadeligt.  

Der findes ingen pendant til livmodersmerter
Axel Forman, overlæge ved Aarhus Universitetshospital

A4 Arbejdsliv har prøvet at få lægerne til at forklare, hvad menstruationssmerter kan sammenlignes med, så især de mandlige læsere kan få en fornemmelse af smerterne. Men det er ikke så enkelt.

- Det er svært, fordi det er en meget bred skala fra beskeden murren til morfinkrævende smerter. Det tætteste man kommer på en sammenligning er nok en tarmsygdom, forklarer Anette Tønnes Pedersen.

Axel Forman forklarer, at man har prøvet at lave nogle forsøg, hvor man har nevet mænd i armen.

LÆS OGSÅ: Marianne har stærke menstruationssmerter: 'Det kan gøre så ondt, at jeg ser stjerner'

- Men der findes ingen pendant til livmodersmerter. Udvortes smerter kan ikke sammenlignes med indvortes smerter. Det tætteste man kommer er nok sammentrækningen, som man kan opleve ved tarmsygdomme.

Læs om radioværten, der var ved at besvime af menstruationssmerter under en udsendelse her.

HK: Arbejdsgiver skal ikke blande sig

A4 Arbejdsliv har spurgt næstformanden i HK Privat, Anja C. Jensen, hvad hun mener om, at 35 procent af de kvinder, som analysebureauet Wilke har spurgt, må tage smertestillende medicin for at klare arbejdsdagen.

- Overordnet set så skal det, at tage smertestillende for at kunne klare sin arbejdsdag, tages alvorligt. Derfor, hvis du bare spurgte, hvad vi skal gøre ved, at så mange kvinder skal tage smertestillende (eksempelvis på grund af dårligt arbejdsmiljø eller nedslidning), ville jeg straks sige, det skal der gøres noget ved med det samme. Men menstruation er et privat anliggende, som arbejdsgiver ikke skal blande sig i. Og derfor kan et par piller for lige at tage den værste rumlen være fint. Men hvis du har så mange smerter, at du er uarbejdsdygtig, så skal du naturligvis melde dig syg. Og hvis arbejdsgiver siger, at menstruation ikke er en gyldig grund, så står vi selvfølgelig med en faglig sag. 

Skal kvinder have en ret til fridage i forbindelse med menstruation? 

- Jeg ville ikke have lyst til at involvere en arbejdsgiver i min cyklus. Hvis man har det så dårligt, at man ikke kan kravle på arbejde, så melder man sig naturligvis syg, og så er det uvedkommende for arbejdsgiver, hvad årsagen er. Jeg synes, vi skal passe meget på med at gøre menstruation til et problem for kvinderne på arbejdsmarkedet. Hvis man er uarbejdsdygtig, så skal man blive hjemme, uanset hvad grunden er, siger Anja C. Jensen.