Hver tredje kvinde ansat i sundhedssektoren har været udsat for vold eller trusler på jobbet inden for det seneste år. Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix

Choktal i sundhedssektoren: Hver tredje kvinde udsat for vold eller trusler

7. jan, 21:52
Kvinder og ansatte i sundhedssektoren er markant overrepræsenteret i statistikken om vold og trusler på arbejdspladsen.

Hver tredje kvinde og hver fjerde mand ansat i den danske sundhedssektor har været udsat for fysisk vold eller trusler om vold på arbejdet inden for det seneste år. Det viser en ny rapport lavet af Rockwool Fondens Forskningsenhed, skriver Information

Det drejer sig om 33 procent af de adspurgte kvindelige ansatte og 24 procent af de adspurgte mandlige ansatte.

På hele arbejdsmarkedet er gennemsnitligt syv procent af kvinder og 14 procent af mænd blevet udsat for vold eller trusler, og dermed er sundhedssektoren markant overrepræsenteret i statistikken.

Det er uacceptabel mener social- og sundhedssektorformand i fagforeningen FOA, Torben Klitmøller Hollmann.

- Det er skræmmende højt, og det er frygteligt, at vores medlemmer skal udsættes for vold og trusler, siger han til Information.

Forskellen på kønnene skyldes formentlig, hvilke jobfunktioner flest mænd og kvinder har, siger Lars Højsgaard Andersen, hovedforfatter bag undersøgelsen og seniorforsker ved Rockwool Fonden.

- Der kan være den forskel, at mænd i højere grad er læger, mens kvinder i højere grad er sygeplejersker og SOSU-assistenter, og de funktioner har oftere direkte kontakt med patienten, siger han.

Dansk Sygeplejeråd mener, problemet kan mindskes ved at ansætte flere sygeplejersker.

- Der skal flere sygeplejersker til, så der er tid til patienterne, og så patienterne føler sig trygge, siger Anni Pilgaard til Information.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke siger, at en del af problemet kan forklares med mangel på ansatte.

- Derfor falder de penge vi satte af til psykiatrien på finansloven virkelig på et tørt sted, siger ministeren til Information.

- Der er også noget mere grundlæggende i vores samfund om, at vi skal have en diskussion om, hvordan vi behandler de mennesker, der arbejder for vores sundhed.