En ny undersøgelse sætter stress under luppen. Heraf fremgår det, at "arbejdsbyrde" og "tidspres" er to ting, som i høj grad medvirker til højt stressniveau blandt socialpædagogerne. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hver sjette socialpædagog er stresset: I sidste ende går det ud over borgeren

29. maj 2019, 12:23
Tidspres og for stor arbejdsbyrde stresser socialpædagoger på jobbet, viser undersøgelse. Et højt stressniveau svækker dømmekraften, siger formand for Socialpædagogernes Landsforbund. Det giver travlhed, fordi det er svært at rekruttere personale, siger socialchef.

Følelsen af ikke at kunne nå til bunds i opgaverne. En for stor arbejdsbyrde. Travlhed. Tidspres. Stress.

Det er hverdagen for seks ud af ti socialpædagoger i Storkøbenhavn, viser en ny undersøgelse. Med andre ord er der mange stressede medarbejdere på blandt andet bosteder og herberger.

En af dem, der har oplevet alt for meget stress, er socialpædagog Hanne Christiansen. Hun arbejder på Herberg for kvinder i Hvidovre. Hun har været sygemeldt med arbejdsrelateret stress to gange:

- Jeg bliver faktisk lidt rørt over at høre det tal. Det rammer mig. Stress er svær at komme sig over. Det ved jeg jo. Så det er helt uaccetabelt, siger Hanne Christiansen. 

I den nye undersøgelse er det helt præcist 58 procent af socialpædagogerne, der oplever stress på arbejdet. 31 procent af socialpædagogerne fortæller, at de oplever stress på grund af arbejdsbyrden.  

Da A4 Arbejdsmiljø præsenterer formand i Socialpædagogernes Landsforbund, Benny Andersen, for undersøgelsens tal, bliver han  chokeret: 

- Det lyder som alt for høje tal. Det kan ikke være sundt eller godt. Heller ikke for fagligheden. Et sådan stressniveau tærer jo på krop og sjæl. Det kan udmønte sig i større psykiske belastninger, der svækker dømmekraften, og i sidste kan det gå ud over borgeren, som socialpædagogen jo skal være der for. Det her skal tages meget alvorligt det her, siger Benny Andersen. 

Undersøgelsens hovedspørgsmål er: 'Har du tid til at nå det hele?'

Her svarer 29,4 procent af socialpædagogerne, at de samlet set 'sjældent' eller 'aldrig' har tid til at nå det hele på jobbet. 44,6 procent angiver, at de 'af og til' kan nå i bund med opgaverne. Og 26 procent svarer, at de 'ofte' kan nå det. 

Du kan læse hele artiklen på A4 Arbejdmiljø