Hver femte udløser forsikring af arbejdsevne

18. apr 2011, 22:45
Hver femte får brug for deres forsikring mod tab af erhvervsevne. Men mange skal igennem en kamp med forsikringsselskabet.

Navnet er usexet og forsikringen kan være dyr. Men op til en ud af fem får faktisk brug for den forsikring mod tab af erhvervsevne, som er en del af mange pensionsordninger.

Det viser tal som Avisen.dk har indhentet fra to store forsikrings- og pensionsselskaber, der tilsammen dækker over en halv million danskere.

Det er få, der selv tegner forsikringen mod tab af erhvervsevne. Langt de fleste får den som en del af deres pensionsordning i en virksomhed.

”Det er de færreste, som forholder sig til, at hverdagen med et slag kan ændre sig drastisk i forbindelse med for eksempel sygdom i en tidlig alder. Men statistikken viser, at det sker for rigtig mange,” siger Tina Arnstrøm, vicedirektør i Nordea Liv & Forsikring.

Ofte er psykiske lidelser skyld i nedsat arbejdsevne

Tab af erhvervsevne-forsikringen sørger for, at man kan få en vis procentdel af sin indkomst, hvis man i en periode eller for altid mister evnen til at arbejde.

De fleste har en dækning mellem 30 og 50 procent af deres normale løn, men betaler man nok, kan man dække sig op til 80 procent.

De seneste år har billedet ændret sig, så det ikke længere er skader i bevægeapparatet på grund af nedslidning, der er den største grund til mennesker forlader arbejdsmarkedet.

”Det er psykiske lidelser, der er årsag i godt 25 procent af tilfældene. Det er typisk veluddannede mennesker indenfor kontorfaget, som bliver ramt,” siger Tina Arnstrøm.

Mange klager over forsikringen

I følge de generelle statistikker står kræft og hjerte-karsygdomme hver for seks procent. Skaderne i bevægeapparatet er årsagen i 19 procent af sagerne hos Nordea Liv og Pension.

Forbrugerrådet kender særligt til forsikringerne mod tab af erhvervsevne, fordi de vejer tungt i arbejdet hos Ankenævnet for Forsikring.

”Før var det ejerskifteforsikringer, der var flest klager over, men nu er det tab af erhvervsevne. Klagerne handler om, hvornår du er syg nok, og ender i stridigheder mellem forbrugernes egen læger og så forsikringsselskabernes læger,” siger Mads Mølgaard, jurist i Forbrugerrådet.

Stridighederne handler om, at udbetalingerne fra forsikringen i begyndelsen er betinget af, at man ikke kan passe det job, man havde før. Men bliver sygdommen permanent, bliver beløbet fra forsikringen sat efter hvilket job, man vil kunne omskoles til og ikke efter, hvad man reelt tjener.

”Der er brug for en bedre afstemning af forventninger af, hvad forbrugerne kan forvente, og det arbejder vi med forsikringsselskaberne om,” siger Mads Mølgaard.

 

.

Fakta

Nordea Liv & Pension:

Godt 300.000 kunder. Knap 60 procent af dem har forsikring mod tab af erhvervsevneforsikring (TAE)

Cirka 20 procent får udbetaling fra den i en kortere eller længere periode.

Typisk ligger dækningen på mellem 40-60% af lønnen.

En dækning på 40 procent af lønnen koster årligt typisk mellem 0,4-0,7 procent af lønnen.

Danica Pension:

Har cirka 250.000 firmakunder, der har mulighed for at forsikre sig mod Tab af erhvervsevne.

75 procent af dem har forsikringen.

Cirka 20 procent får udbetaling fra den i en kortere eller længere periode i løbet af deres arbejdsliv.

Forsikringerne har typisk en dækning, der svarer til 60-80 procent af arbejdsindkomsten.