Hver anden under 35 frygter fyresedlen

11. sep 2011
Frygten for at blive arbejdsløs får unge til at sælge sig selv billigt. Konsekvensen er lav løn og nul fryns.

Krisen får unge mellem 18 og 35 til at bide negle af bare frygt for at miste deres job.

En frisk Gallup-undersøgelse viser, at hver anden i aldersgruppen - helt præcist 49 procent - frygter at miste jobbet. Undersøgelsen er lavet for LO.

"De unge er ikke hysteriske. Deres bekymring er reel nok. Det er dybt problematisk, at arbejdsløsheden er så høj ikke bare blandt unge akademikere, men også blandt vores medlemmer," siger Lizette Risgaard, der er næstformand i LO.

Ingen kan føle sig sikker

Lisbeth Pedersen, der forsker i beskæftigelse og integration ved Det Nationale Forskningscenter For Velfærd, forklarer årsagen til de unges bekymring sådan her:

"Krisen rammer bredt. Både den private og den offentlige sektor bløder. Ingen kan føle sig sikker, fordi selv ikke økonomerne kan se enden på krisen, og den usikkerhed skaber frygt."

Undersøgelsen kommer samtidig med nye tal, der ifølge Politiken viser, at arbejdsløsheden blandt de unge under 29 år er mere end fordoblet på tre år fra godt 15.000 i 2008 til 41.198 i juli i år.

Taber en generation på gulvet

Hver fjerde af alle ledige er ung, og med en arbejdsløshedsprocent på 6,4, er arbejdsløsheden blandt unge lidt over gennemsnittet. Dertil kommer de tusindvis af unge, der reelt mangler et job, ikke tæller i arbejdsløshedsstatistikken, fordi de ikke får kontanthjælp eller dagpenge.

Det får Arbejdsbevægelsens Erhvervsråd til at vurdere, at arbejdsløsheden blandt de under 30-årige er på 13 procent. Udviklingen i ungdomsarbejdsløsheden fra før krisen til i dag placerer Danmark blandt bundskraberne i Europa. Kun Spanien, Irland, Grækenland og enkelte østeuropæiske lande er ringere til at få unge i arbejde.

"Jeg frygter, at vi taber en hel generation på gulvet, hvis politikerne ikke reagerer, og det har vi simpelthen ikke råd til som samfund. Under krisen er 12.000 flere unge blevet kontanthjælpsmodtagere, og hvis den tendens fortsætter, ender det jo med, at vi må spare på velfærden til de gamle og syge," lyder det fra næstformanden i LO.

Sælger sig selv billigt

Også Lisbeth Pedersen frygter krisens konsekvenser.

"Fordi det er så svært at få foden inden for på arbejdsmarkedet, vil de unge have en tendens til at ændre adfærd. Når de er til jobsamtale, vil de sælge sig selv billigt og være meget mere tilbageholdne med krav til arbejdsgiverne," siger forskeren.

I et forsøg på at komme ungdomsarbejdsløsheden til livs har Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU) og Venstres Ungdom (VU) arbejdet for at gøre temaet til det vigtigste i valgkampen.

"Det er uhyggeligt, at halvdelen af de unge sover dårligt om natten, fordi de frygter en fyreseddel, men jeg forstår dem godt. Mange har en eller flere arbejdsløse venner, og derfor er deres tillid til, at der venter et fast job for enden af uddannelsen, dalet," siger Peter Hummelgaard Thomsen, der er DSUs forbundsformand.

Ungdomspolitikere skændes

"Tallet vidner om, at danske unge er krisebevidste, og det bør politikerne også være. Ungdomsarbejdsløsheden bliver den største udfordring for landets næste statsminister," lyder det fra Jakob Engel-Schmidt, der er landsformand i VU.

VU-formanden afviser, at regeringen har sovet i timen.

"Regeringen har denne sommer taget 12 initiativer for at begrænse ungdomsarbejdsløsheden. Pakken på 100 millioner vil gøre en forskel, fordi vi vil bruge pengene på uddannelse og oplysning. Modsat Socialdemokraterne vil vi ikke tvinge virksomhederne til at tage nyuddannede ind, så de allerede ansatte ryger ud," siger han.

DSU-formanden er ikke overraskende af en noget andet mening.

"Venstre tager fejl. Det er en isbryder-ordning, der skal til. Regeringens ungdomspakke er - undskyld mit sprog - røv og nøgler. For det første er der ikke millioner nok i pakken, og for det andet skal mange af millionerne bruges på reklamekampagner," siger han.

faktaboks

Krisen kradser (2008-2011)

Antallet af unge (under 30-årige) arbejdsløse er steget fra 42.000 til 82.000 personer.

Beskæftigelsesfrekvesen blandt de unge (under 30-årige) er faldet fra 74 til 62 procent.

Kilde: Arbejderbevægelsens Erhvervsråd