Hver anden tror på lortetjans

3. feb 2014, 10:17
Hver anden dansker tror, at nyttejob vil få arbejdsløse til at sprøjte flere ansøgninger ud og banke på flere døre. Det viser en ny rundspørge, som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Avisen.dk.

At samle skrald og hundelorte er blevet virkelighed for mange arbejdsløse. De skal nemlig arbejde for at få offentlig forsørgelse.

Og hver anden dansker tror på det politiske projekt.

I en ny rundspørge blandt over 1.000 danskere svarer fem ud af ti ja til, at nyttejob vil gøre arbejdsløse mere aktive i forhold til at få et ordinært job. Tre ud af ti svarer nej.

Det er analyseinstituttet Wilke, der har foretaget rundspørgen for Avisen.dk.

"Der er en del, der formentlig kan se, at nyttejobbene kan motivere arbejdsløse, fordi det i manges øjne ikke er særligt attraktivt at gå rundt i et nyttejob," siger Thomas Bredgaard, lektor ved Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet.

Dovne Robert: Jeg ville klage over hundelort

Nyttejobbene er en konsekvens af kontanthjælpsreformen og indfasningen af dagpengereformen. To politiske aftaler, der blev til i foråret 2013. Den ene uden stemmer fra Enhedslisten - den anden med.

Dovne Robert, der blev kendt for at have været på støtten i 11 år, tror ikke på nyttejobbene.

"Før var kommunerne tvunget til at beskæftige folk med noget, der var fremadrettet. Nu kan de beskæftige folk med at samle hundelorte op. For kontanthjælpsmodtagerne er den del af reformen en forringelse," mener Robert Nielsen, der kaldte sig selv "et dovent svin" og derfor fik tilnavnet Dovne Robert.

Rundspørgen viser også, at otte ud af ti mener, at opsamling af skrald er en acceptabel arbejdsopgave, mens kun fire ud af ti mener, at det er i orden, at en nyttejobber skal samle hundelorte.

"Hvis jeg var kontanthjælpsmodtager og blev jaget ud for at samle hundelorte op, så ville jeg skrive en klage. Det er jo rent faktisk ulovligt at efterlade hundelorte på gaden. At sætte kontanthjælpsmodtagere til at samle dem op er en opfordring til hundeejere om at lade stå til og begå ulovligheder," siger Robert Nielsen.

Tror mest på klassisk aktivering

I Slagelse Kommune skal nyttejobbere vaske legetøj i børnehaver og afspritte gangstativer på plejehjem, men de skal først og fremmest i løntilskud og virksomhedspraktik.

"Vi tror på begge dele, men mest på løntilskud og virksomhedspraktik, fordi det er en god vej ind på arbejdsmarkedet eller i uddannelse," siger jobcenterchef Torben Bahn Petersen.

I den vestsjællandske kommune er der ingen planer om at lade modtagere af kontanthjælp og arbejdsmarkedsydelse samle hundelorte op.

"Du får mig ikke til at sige, at der er noget arbejde, der er dårligt. Men det er ikke det, vi har valgt. Vi har hele tiden haft nogle af de svage borgere, der hjælper med at holde byen pæn sammen med vores kommunale folk, og vi kan se, at det hjælper," siger jobcenterchefen.

De, der skal i nyttejob, er de stærkeste arbejdsløse. Dem, der er parate til at tage et job eller en uddannelse.

Ifølge en prognose fra Beskæftigelsesministeriet vil nyttejobbene svare til cirka 5.000 fuldtidsstillinger. 20.000-25.000 vil stemple ind og ud af de ikke-ordinære job, vurderer Kommunernes Landsforening.