Hver anden kommune styrer mod fyringer

30. sep 2009
55 procent af landets kommunaldirektører forventer at fyre ansatte for at få budgettet ti at gå op

Flere pædagoger, flere skolelærere, flere hjemmehjælpere. Kommunerne har i årevis skreget på flere ansatte. Men nu kan de fyringsrunder, som det seneste år har ramt tusindvis af privatansatte, brede sig til kommunerne.

Kommunerne føler sig nemlig så presset på pengepungen, at over halvdelen af landets kommunaldirektører forventer at fyre ansatte for at få næste års budget til at hænge sammen.

Det viser en rundspørge, som FTF - hovedorganisation for 450.000 offentligt og private ansatte - har lavet.

”Det understreger bare, at kommunerne er i en vanskelig situation, der er meget langt fra de løfter om service til borgerne, som regeringen giver på kommunernes vegne, og de penge, som kommuner i virkeligheden får til at løse opgaverne,” siger Socialdemokraternes finansordfører Morten Bødskov.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Rammer børnepasning og ældrepleje

53 ud af de 60 kommunaldirektører, der har deltaget i undersøgelsen, svarer, at de forventer et endnu større pres på udgifterne til den kommunale service nu end for et år siden. 55 procent svarer, at de forventer at fyre ansatte for at finde pengene til de større udgifter.

Og der skal spares bredt. Tre ud af fire kommunaldirektører svarer, at de tror på besparelser på administrationen, mens over halvdelen svarer, at de også forventer besparelser på skoler, børnepasning og ældrepleje.

”Det er jo ikke noget tilfælde, at der var 42 ud af landets 98 kommuner, der ansøgte om at få lov til at hæve kommuneskatten for samlet 2 milliarder kroner til næste år,” fortsætter Morten Bødskov (S)

42 af landets 98 kommuner har ansøgt om at få lov til at hæve skatten næste år. Men kun 17 af dem har fået lov af regeringen.

Minister: "Lokale prioriteringer"

Avisen.dk fangede tirsdag finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) til Dansk Industris topmøde, der næsten symbolsk blev afholdt i en nedlagt tappehal på det gamle Carlsberg bryggeri i Valby.

Med et træt blik afviste finansministeren i første omgang at kommentere FTF’s undersøgelse, men sagde alligevel:

”Vi står midt i en finanskrise, og alligevel får kommunerne samlet set flere penge til rådighed i 2010 end de havde i 2009, så hvis der er nogen kommuner, der fyrer folk, må det være udtryk for lokale prioriteringer.”

Den vurdering deler han med støttepartiet Dansk Folkepartis finansordfører Kristian Thulesen Dahl.

”Der er meget stor forskel fra kommune til kommune. Jeg tror ikke samlet set, at vi får færre offentlige ansatte, men det har været målet at få færre til at administrere, og flere ud i skolerne og på ældreområdet,” siger han.

Formanden for Kommunernes Landsforening, Erik Fabrin, understreger, at der er lavet en aftale med regeringen om, at kommunerne samlet set skal have et uændret serviceniveau til næste år.

”Det er klart, at næsten alle udgifter i kommunerne går til løn, så hvis der skal prioriteres i den enkelte kommune, så er man nærmest nødt til at afskedige nogen indenfor et område i kommunen,” siger Erik Fabrin, der er borgmester i Rudersdal kommune.

”I min egen kommune får vi færre børn og flere ældre, så vi bliver nødt til at reducere antallet af ansatte på børneområdet for at kunne ansætte flere på ældreområdet. Men samlet set bliver der ikke færre ansatte i kommunerne," siger han.

Kommunernes budgetter skal være vedtaget den 15. oktober