- Til frokost kunne jeg ikke tale med mine kollegaer. Jeg blev nødt til bare at kigge ned i bordet. Det var ret underligt, fordi det skete fra den ene dag til den anden. Pludselig besluttede de, at de ikke kunne arbejde sammen med mig, siger Thomas Lyngsø Holst. (Arkivfoto) Foto: Erik Refner/Ritzau Scanpix

Thomas ville ikke være medlem af 3F: Jeg måtte spise frokost alene

13. dec 2019
Chikane på arbejdspladsen er i orden, hvis dine kolleger ikke vil være medlem af den fagforening, som flertallet har valgt. Det mener hver tiende dansker, viser en undersøgelse foretaget af Kantar Gallup.

I frokoststuen på Hellerup Kirkegård måtte gartneren Thomas Lyngsø Holst spise sin frokost alene. På gravpladsen foregik arbejdet også på egen hånd langt fra de andre ansatte.

Årsagen var ifølge Thomas Lyngsø Holst ikke til at tage fejl af: Han nægtede at være medlem af 3F, som hans kolleger var.

Derfor blev han frosset ude af det sociale fællesskab, som der var blandt kirkegårdens ti andre ansatte. Det skriver Berlingske.

LÆS OGSÅ: Helle Thornings mand i chok: Det har lammet os

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

- Til frokost kunne jeg ikke tale med mine kolleger. Jeg blev nødt til bare at kigge ned i bordet. Det var ret underligt, fordi det skete fra den ene dag til den anden. Pludselig besluttede de, at de ikke kunne arbejde sammen med mig, siger Thomas Lyngsø Holst om sine oplevelser på Hellerup Kirkegård, hvor han tilbage i 2017 var ansat i fire måneder.

Thomas Lyngsø Holst er oprindeligt uddannet sygeplejerske, men i 2017 havde han brug for et afbræk fra sin vante karrieresti. Derfor tog han en pause fra sygehusvæsenet og kastede sig over gartnerfaget.

Her fik han hurtigt at vide, at de andre var medlem af 3F, og derfor skulle han også være det.

På et tidspunkt fik han klar besked fra sin leder. Der var to muligheder: En fyreseddel eller et medlemskab af 3F.

- Jeg fik at vide, at der var en dårlig stemning på arbejdspladsen, og hvis jeg ikke meldte mig ind i 3F, ville stemningen ikke blive bedre, og at de derfor ville være nødt til at fyre mig, siger Thomas Lyngsø Holst.

Men han blev ikke fyret. Han valgte selv at gå efter fire måneders ansættelse. Stemningen var simpelthen for dårlig.

Karin Borg er driftsleder på Hellerup Kirkegård, og hun kan ikke genkende Thomas Lyngsø Holsts oplevelser. 

- Jeg har ingen holdning til, hvor de ansatte er medlem, siger hun til Berlingske.

Avisen har fået foretaget en række undersøgelser, hvor Kantar Gallup har spurgt ind til fagforeninger.

Analyseinstituttet har blandt andet spurgt ind til: ’Oplever du, at der på din arbejdsplads er pres eller forventning om, at du er medlem af en bestemt fagforening?’

50 procent svarer nej, mens 11 procent svarer ja. 36 procent er ikke tilknyttet arbejdsmarkedet.

Næste spørgsmål lyder: ’Det skal være frit, hvilken fagforening man ønsker at være medlem af’. Her svarer 83 procent, at de er enige eller overvejende enige, 16 procent svarer, de er uenig eller overvejende uenig, mens tre procent svarer ’ved ikke’.

87 procent svarer i undersøgelsen, at det er ’uacceptabelt eller overvejende uacceptabelt’ at chikanere kolleger, som ikke er medlem af en fagforening.