Hvem skal undervise børnene og passe de syge?

16. sep 2009
Ny prognose viser, at 20.000 jobs på skoler og sygehuse vil stå tomme i 2015. Højere SU skal få voksne ledige til at skifte fag, foreslår FTF.

Lotte Kønig på 44 år drømmer om at blive lærer. Da hun mistede jobbet som speditør, begyndte hun som lærervikar på den lokale skole i Middelfart for at afprøve, om drømmen kunne bære. Det kunne den, men familiens økonomi har sagt stop for studiedrømmene.

”Vi har undersøgt alle muligheder, men vi kommer til at mangle 19.000 kroner før skat om måneden, hvis jeg startede på den plads, jeg har fået på seminariet,” forklarer Lotte Kønig om udsigten til en SU-løn.

Samfundet har ellers brug for Lotte Kønigs lærerdrøm. En prognose fra Danmarks lærerforening viser, at der om bare otte år vil mangle 5.800 uddannede folkeskolelærere. Og det på trods af, at der til den tid er færre børn i skolerne end nu.

Og det er ikke kun skolerne, der kommer til at mangle arbejdskraft. Helt nye beregninger fra FTF - hovedorganisation for 450.000 offentligt og private ansatte - viser, at der i 2015 samlet vil mangle mindst 20.000 uddannede lærere, sygeplejersker, pædagoger og socialrådgivere.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Forskellige hvervekampagner har ellers fået 2.800 flere unge til at søge ind på uddannelserne i år i forhold til sidste år, men FTF's forudsigelser viser, at det slet ikke er nok.

Konkret foreslår FTF en pulje på 300 millioner kroner på næste års finanslov. Den skal betale for, at cirka 2000 voksne ledige kan få mindsteløn under uddannelsen, på samme måde som arbejdsløse over 25 år kan blive voksenlærlinge på mindsteløn indenfor håndværksfagene.

På Professionshøjskolen UCC i København, som uddanner både lærere, pædagoger og sygeplejersker, hilser direktør Henrik Pedersen forslaget velkommen.

”Der er slet ingen tvivl om, at økonomien som studerende er en reel hindring for, at voksne kan skifte retning i livet og tage en ny uddannelse,” siger han til Avisen.dk.

Det synspunkt bliver underbygget af en undersøgelse blandt 700.000 ufaglærte, som blev offentliggjort i ugebrevet A4 i december sidste år. Der svarede hver tredje, at de fortrød at de ikke havde fået en uddannelse mens de var unge, og hver fjerde ville gerne begynde på en uddannelse, hvis de kunne få en højere SU.

I Middelfart sidder en ærgerlig Lotte Kønig tilbage. Selv undervisningsminister Bertel Haarder (V) spurgte hun til råds i forsøget på, at få drømmen om læreruddannelsen til at blive virkelighed:

”Jeg mailede til Bertel Haarder og fortalte om min frustration over ikke at kunne komme i gang,” fortæller hun.

Til familiens store overraskelse ringede ministeren tilbage samme aften og foreslog hende at tage kontakt til seminariet i Jelling for at finde en løsning. Men selv hans råd kunne ikke få økonomien til at gå op.

”Det er kun økonomien, der afholder mig. Med to store børn og alle de forpligtelser, der følger med, kan man ikke overleve på en SU” siger Lotte Kønig.