Tæt på verden: Hvem gider besøge turistø efter syreangreb?

14. aug 2013
Turistøen Zanzibar frygter, at gæsterne finder andre strande at nyde efter syreangreb på to unge udlændinge.

To 18-årige britiske piger er blevet angrebet med syre i Zanzibar. Begge er på hospital i Storbritannien med ætsninger i ansigtet. Politiets afhøringer har intet medført, skriver Telegraph. De havde afhørt 6-7 stykker efter 4 dage.

Tre-fjededele af Zanzibars fremmede valutaindtjening stammer fra udenlandske turister. Øen har 300 hoteller og turisme beskæftiger 12.000. Turistindustrien på øen frygter nu, at gæster (200.000 om året) ikke tør besøge øen. Zanzizar er en delvis autonom del af Tanzania.

De to unge damer, Katie Gee og Kirstie Trup, arbejdede som frivillige i en børnehave og var bekendt med lokale regler om at klæde sig diskret under den hellige Ramadan-måned. Sidstnævnte har dog fået et slag i ansigtet på gaden af en vred kvinde for at "synge".

De var på vej til middag i Stone Town, da to mænd på knallert kørte op til dem, smilede og udførte angrebet, beskriver avisen New York Times fra London. De blev alvorligt ætsede i ansigt, på bryst og hænder.

Politisk strid

Zanzibar er overvejende muslimsk, hvilket har medført mistanker mod den religiøse leder Sheikh Issa Ponda, fortjent eller ej. I den senere tid er der sket en øget religiøs radikalisering inspireret af islamister.

Issa Ponda mener i henhold til Telegraph, at det må være myndighederne, der har angrebet englænderne for at få en undskyldning for at forfølge ham og hans ligesindede. Sheiken har prædiket på øen tidligere på måneden.

"Når regeringen har chancen har de for vane af fremstille en falsk begivenhed for at retfærdiggøre forfølgelse af folk, der som os minder dem om deres ansvar overfor offentligheden," udtaler han og understreget, at der ikke regeres i henhold til islam.

Er sket før

Syreangreb er ikke et nyt fænomen i Zanzibar. Mindst fire promonente lokale har været udsat for lignende på det seneste, skriver Daily News fra Tanzania. Angrebet imod de to unge frivillige kvinder i en lokal børnehave, har skræmt selv politiet.

Avisen skriver, at politifolk er begyndt at bære masker af frygt for repressalier, når de for eksempel skal fjerne uønskede boder fra centrale pladser i Zanzibars hovedby.

Formålet er ikke at være genkendelige og risikere angreb. Nogle politifolk hyrer bodyguards.

Syren stammer eksempelvis fra bilbatterier og kastes for eksempel fra biler, hvilket gør efterforskning vanskelig.

Myndighederne diskuterer en stramning af regler for besiddelse af ætsende materialer.

Syreangreb er kendt i Uganda, Pakistan, Indien, Bangladesh og Afghanistan. Oftest handler forbrydelserne om forsmået kærlighed, et afvist ønske om sex eller familiestridigheder. Ofre er flest kvinder, men også mænd, børn og husdyr er angrebne.

Der findes en international organisation, der tager sig af overlevere efter syreangreb. Den hedder asti, Acid Survivors Trust International.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.