Hvalpefedt er også fedt

19. aug 2008
Skolebørn skal ikke have topmave eller tykke lår, men de skal helst heller ikke på slankekur, siger eksperter.

Har du undskyldende sagt til lægen, at dit barn har lidt hvalpefedt?

Så har du allerede selv stillet diagnosen. Dit barn er sandsynligvis overvægtigt.

Sådan er Lise-Lotte Hergels erfaring. Hun er privatpraktiserende læge og i gang med at skrive den nyeste udgave af Politikens 'Bogen om Barnet'.

»Forældrene ved godt med sig selv, at deres barn er lige i overkanten. Alene det, at de siger »hvalpefedt« bør være en alarm, som får dem til at stramme op,« siger hun.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

En baby er rund. En treårig har ofte en lille topmave og runde lår. Lidt appelsinhud på ballerne er også i orden.

»Men mellem tre år og seks år skal børnene ligesom rette sig op, og når de begynder i skole skal de ikke være polstrede,« siger Lise-Lotte Hergel.

Forsker ved Institut for Human Ernæring på Københavns Universitet, Lene Schack-Nielsen opfordrer forældre til at være opmærksomme allerede, når børnene er et år:

»Hen mod slutningen af første leveår, skal man være opmærksom på, om barnet tager meget på. Det skal ikke gøres til et kæmpe problem, men det kan være en ide at se på, om der er luksusting som et tykt lag smør eller sukkerrige ting som kiks, saft, slik og kage, man kunne skære fra i kosten. I stedet kan man givet barnet frugt og grøntsager,« siger hun.

De to eksperter er enige om, at børn ikke skal have lange taler om slankemad og sund kost. Børnene behøver faktisk slet ikke vide, at der er et problem. De skal bare tilbydes noget sundere.

»Børn bestemmer ikke selv, hvad de putter i munden, eller hvor meget de bevæger sig. Hvis forældrene spiser fedt og sødt, gør børnene det samme. Hvis forældrene ligger på sofaen, så gør børnene det også. Hele familien skal ændre vaner,« siger Lise-Lotte Hergel.

faktaboks

Spis i stedet for slik

• Nødder og mandler

• Rosiner og andre tørrede frugter

• Frisk frugt – gerne skåret i nemme, mundrette bidder. Server gerne blandet i et glas, så det ser festligt ud.

• En halv banan stukket på en ispind, rullet i kokosmel og frosset er en alternativ ispind.

• Hjemmebagt kage – gerne bagt med tørret frugt eller moset banan i stedet for sukker.

• Hjemmelavede popcorn poppet med en begrænset mængde olie.

Navlestreng.dk