Hvad skal vi leve af i fremtiden?

12. maj 2010
Ekspert og industrien kræver, at politikerne tager fat, for at vi kan få nye job i stedet for dem, der flytter østpå.

Kina lokker danske job med løfter om skatterabat og billig husleje. På fem år har danske firmaer skabt 100.000 danske job i Kina.

Så hvordan skal Danmark svare igen, når vi kan se, at jobbene forsvinder hurtigere ud af landet end der kommer nye?

To ting er både industrien og Arbejderbevægelsens Erhvervsråd enige om: 1) Al snak om, at industrisamfundet hører fortiden til, er ren nonsens. Og 2) Politikerne har sovet i timen.

”Der forsvinder flere job end der bliver skabt nye. Derfor skal politikerne på banen,” siger direktør i AE-rådet Lars Andersen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Selv før krisen indtraf, begyndte det er gå tilbage for dansk økonomi, påpeger DI.

”Politikerne har ikke fået nok ud af de gode år. De har ikke rustet Danmark godt nok til at skabe fremtidens arbejdspladser,” siger Kent Damsgaard, chef i DI, Dansk Industri.

Er industrien død?

Løsningen på problemet er også ligefor, er de enige om: Vi skal leve af højtuddannede medarbejdere, der udvikler nye produkter i samarbejde med dygtige håndværkere og industriarbejdere. Danmarks evne til at være først med nye produkter er enestående, og det er den evne, der skal i fremtiden give job og velstand.

”Vi kan ikke have et samfund uden industri, fordi vores viden er bundet til varerne. Derfor vil industrien stadig være central i Danmark,” siger Lars Andersen fra AE-rådet.

Derfor er det ikke skatterabat og eksportstøtte, der skal give nye job, men veluddannede danskere.

ABCD…øhh

Og det er op til politikerne at få flere unge til at på teknisk skole eller universitetet og få sig en god uddannelse, mener de to.

”Men lige nu er de unge, der kommer ud på arbejdsmarkedet, ikke bedre uddannet end dem, der går på pension. Så det allervigtigste er, at de unge får en uddannelse,” siger Lars Andersen.

Regeringens mål om, at 95 procent af en årgang skal have en ungdomsuddannelse har de senere år slået om i bakgear.

”Det er allerede i folkeskolen, den er gal. Vi skal have en folkeskole i top, men vi er dybt bekymrede, fordi 15-20 procent forlader den, uden at de kan læse og regne,” siger Kent Damgaard.

Statsstøtte eller lavere skat?

Uddannelse er altså vigtigst, kan alle blive enige om. Men så holder arbejderbevægelsen og industrien også op med at gå i takt.

AE-rådet vil have staten på banen og støtte udvalgte brancher. Det kan skabe den næste globale succes i stil med Vestas og Novo Nordisk.

”Politikerne bør gå foran markedet, som de gjorde med vindmøller og medicin, og støtte udvalgte brancher. Så ville Danmark være i front med at producere de nye teknologier og kan så senere gøre sig godt på verdensmarkedet,” mener Lars Andersen.

Men det mener Kent Damsgaard ikke kan lade sig gøre.

”Der er ingen politikere, der kan forudse morgendagens vindere. Og det mener jeg ikke, er politikernes ansvar,” siger Kent Damsgaard.

Han ønsker sig til gengæld mindre selskabsskat og lavere topskat.

”Ellers bliver det svært at tiltrække investeringer fra udenlandske og danske firmaer,” påpeger Kent Damsgaard.

Men det er håbløst, mener AE-rådets direktør.

”Vi vil alligevel aldrig kunne konkurrere med lande med lav løn og lav skat. Vi skal vinde på de områder, hvor vi har en fordel.”