Hvad!? Har jeg RET til at komme på kursus...?

21. maj 2012
Kun hver 8. udnytter retten til efteruddannelse fuldt ud. Mange kender ikke deres rettigheder. Bedre oplysning er afgørende, vurderer arbejdsmarkedsforsker.

Opkvalificerende kurser er en fantastisk ting, der ifølge eksperter og politikere både værner den enkelte mod arbejdsløshed og sikrer vækst i samfundet.

Alligevel er retten til efteruddannelse en velbevaret hemmelighed for mange danskere. I hvert fald aner hver fjerde ikke, om de har ret til efteruddannelse eller ej.

Det viser en ny meningsmåling udført af Wilke for Avisen.dk.

Det manglende kendskab til muligheden for efteruddannelse udgør ifølge arbejdsmarkedsforsker Henning Jørgensen en knast i de politiske bestræbelser på at opkvalificere flere ufaglærte og kortuddannede.

"Det er ikke de formelle rettigheder, der er problemet. Det er i høj grad også lønmodtagernes egen viden og motivation. Mere oplysning er en forudsætning for, at flere bliver opkvalificeret," siger professoren fra Aalborg Universitet.

Kun 12 procent - eller hver ottende, svarer, at de udnytter deres ret til efteruddannelse fuldt ud.

Ifølge Henning Jørgensen bør bedre oplysning om efteruddannelse indgå som et centralt element i de trepartsforhandlinger, der starter om kort tid.

"Det er et ansvar, som staten, arbejdsgiverne og fagbevægelsen bør løfte i fællesskab," siger han.

Den betragtning vider genklang hos Pia Maul Andersen, der er uddannelsesansvarlig for Industrigruppen under 3F.

Hun erkender, at heller ikke fagbevægelsen har været gode nok til at oplyse medlemmerne om mulighederne for efteruddannelse.

"Vi er meget opmærksomme på, at der skal ydes en ekstra indsats for at oplyse om retten til efteruddannelse," siger hun.

For at komme manglende motivation og viden til livs er Dansk Industri og CO-Industri lige nu ved at uddanne et 'efteruddannelseskorps', der skal yde rådgivning og vejledning til ansatte og virksomheder.

Undersøgelsen

 

"Udnytter du dine rettigheder til at komme på efteruddannelse?"

 

  • Ja, fuldt ud: 12 procent
  • Ja, til dels: 31 procent
  • Nej: 28 procent
  • Kender ikke mine rettigheder: 24 procent
  • Ved ikke: 6 procent

 

Kilde: Wilke for Avisen.dk. 406 personer i job adspurgt.