Hvad gør jeg når der er fyringer i luften?

9. jan 2012
Hvordan agerer man, når nettet strammes, og arbejdspladsen skal fyre folk? Her er fire gode råd.

De månedlige budgetter har lyst rødt alt for længe, og alle lukrative medarbejdergoder er for længst skåret væk. Når krisen kradser, kan man som medarbejder mærke, hvordan fyringerne sniger sig ind på livet af en.

Men hvad gør man, når sparekniven hvæsses? Det giver chefpsykolog i Falck, Rikke Høgsted, fire gode råd til.

1. Påpeg, at du er noget værd

Tit har den enkelte slet ikke noget at gøre med fyringerne. De kan eksempelvis skyldes manglende ordrer, som er forårsaget af en større krise. Alligevel er det en god idé, at man gennem sit daglige arbejde viser, at man er en uundværlig brik på arbejdspladsen.

Faktisk kan man også godt påpege det over for chefen, hvis han/hun ikke selv er opmærksom.

2. Tal med dine kolleger

Få sat ord på frygten over for kollegerne. Ofte vil de gå med tanker, som kan hjælpe. Gode kolleger kan også være gavnlige på den lange bane. En tidligere kollega kan måske blive en kommende arbejdsgiver.

3. Tænk over en plan B

Hvis jeg bliver fyret, hvad er så mine muligheder? Find ud af, hvad du kan og vil. Tit kan en fyring være vejen til et nyt og spændende arbejdsliv.

4. Delagtiggør din omgangskreds i situationen

Forklar familien, hvorfor du kan virke en smule irritabel. Få overblik over de økonomiske aspekter ved en fyring, og lav et budget, så I kan opretholde jeres liv. Vær ikke bange for at fortælle vennerne om din frygt. Du vil ikke tabe ansigt, og de kan måske hjælpe.

4 gode råd...

...til at håndtere fyringstruslen

  1. Påpeg, at du er noget værd
  2. Tal med dine kolleger
  3. Tænk over en plan B
  4. Delagtiggør din omgangskreds i situationen