Unge foretrækker et godt arbejdsmiljø fremfor løn og pension, når de søger ny arbejdsgiver, viser ny måling. Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix

Unge prioriterer et godt arbejdsmiljø - ældre foretrækker mere i lønposen

6. jan, 17:00
Unge prioriterer et godt arbejdsmiljø i langt højre grad end ældre, når de søger nyt job, viser en ny meningsmåling foretaget for A4 Arbejdsmiljø. Ekspert forventer, at virksomheder vil begynde at prioritere arbejdsmiljø endnu mere, så de i fremtiden kan tiltrække attraktive medarbejdere.

Jo yngre du er, jo vigtigere er arbejdsmiljøet for dig, når du søger nyt job.

Det viser en ny meningsmåling fra analyseinstituttet Wilke foretaget for A4 Arbejdsmiljø. I undersøgelsen svarer 38 procent af de adspurgte mellem 18-29 år, at arbejdsmiljøet er det vigtigste for dem, når de søger nyt job. 

LÆS OGSÅ: Ung pædagog: Hellere godt arbejdsmiljø frem for 1.000 kroner mere på lommen

I aldersgrupperne, hvor de adspurgte er over 29 år, svarer under 20 procent, at arbejdsmiljøet er vigtigst for dem, når de skal ud at søge job. For de aldersgrupper er særligt løn og pensionsforhold vigtigere.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Resultaterne overrasker ikke Henning Jørgensen, professor på Center for Arbejdsmarkedsforskning (CARMA) ved Aalborg Universitet.

- Vi oplever i dag en tendens til, at unge er meget optaget af både det indre og ydre arbejdsmiljø (dvs. psykiske og fysiske arbejdsmiljø, red.). Derfor undrer det mig ikke, at unge prioriterer arbejdsmiljøet højt, når de søger nyt job. Og i øvrigt forlader arbejdspladsen, hvis de ikke føler, at det er et godt sted at være, siger Henning Jørgensen.

Han henviser til en tidligere undersøgelse blandt danske lønmodtagere, som er en del af forskningsprojektet 'Arbejdsliv og Politik set i Lønmodtagerperspektiv III', som han selv var med til at lave sammen med andre CARMA-forskere i 2014.

- I vores undersøgelse prioriterede både yngre og ældre lønmodtagere i fagforeningerne – dog på nær i 3F – arbejdsmiljøet højest blandt fagforeningens opgaver, siger Henning Jørgensen og fortsætter:

- De ansatte stiller krav til ledelsen om, at der skal være et godt arbejdsmiljø, og derfor bekræfter resultaterne en tendens, vi i forvejen ser.

Unge prioriterer arbejdsmiljøet højest

Dykker man ned i meningsmålingen fra Wilke, er der markante forskelle, når man ser på svarene fordelt på alder. Og her viser det sig altså, at unge mellem 18-29 år prioriterer arbejdsmiljøet højest.

Til sammenligning prioriterer de ældre mellem 60-69 år både løn og pensionsforhold, fleksibel arbejdstid og geografisk beliggenhed højere end et godt arbejdsmiljø hos en potentiel, ny arbejdsgiver.

På tværs af alle aldersgrupper bliver løn og pensionsforhold prioriteret relativt højt. 

 

Arbejdsmiljø skal forstås bredt

Peter Hasle, professor og arbejdsmiljøforsker ved Syddansk Universitet, forklarer, at når unge træder ind på arbejdsmarkedet, befinder de sig i en periode i deres liv, hvor de er ved at skabe deres egen identitet. Og det får betydning for, at de tillægger et godt arbejdsmiljø så stor betydning.

- Der er en tendens til, at unge lægger vægt på, at arbejdet og arbejdspladsen skal være en del af deres identitet. De skal kunne se sig selv i deres arbejdsplads. Og af svarmulighederne i målingen er 'arbejdsmiljø' det eneste, der til dels dækker dette, siger Peter Hasle.

Ifølge arbejdsmiljøforskeren er der en logisk forklaring i, at unge svarer, som de gør.

- Det giver god mening, at unge prioriterer arbejdsmiljø højere end eksempelvis løn og pension, som man typisk lægger vægt på, når man bliver lidt ældre og får større fokus på sin karriere, forklarer Peter Hasle.

Han vurderer samtidig, at der på fremtidens arbejdspladser vil komme endnu mere fokus på emner som social ansvarlighed og arbejdsmiljø, når der skal rekrutteres nye ansatte, ikke mindst for at imødekomme de unges prioriteringer.

Målingen viser desuden, at kvinder generelt prioriterer arbejdsmiljø væsentligt højere end mænd. 26 procent af de adspurgte kvinder på tværs af aldersgrupper svarer således, at arbejdsmiljø er vigtigst for dem, når de skifter job, mens kun 18 procent af mændene svarer det samme.