AU PAIR ER DET FAIR?: Hushjælp til lavpris

27. jun 2010, 22:00
Filippinske au pairer arbejder reelt som hushjælpere for kun 51 kroner i timen. Det viser unik undersøgelse, der nedbryder flere myter om au pairerne

’25-årig sygeplejerske fra Filippinerne vil gerne til Danmark og passe børn, gøre rent, vaske tøj og lave alt forefaldende arbejde for 51 kroner i timen. Jeg arbejder gerne seks dage om ugen på alle tider.'

Sådan kunne der sagtens stå i en ansøgning fra en filippinsk kvinde om at blive au pair i Danmark.

Det fremgår af den første, større spørgeskema-undersøgelse nogensinde blandt au pairer i Danmark.

Svarerne fra 204 au pair-kvinder til Ugebrevet A4 og Avisen.dk tegner et klart billede af, at de arbejder på livet løs for at kunne sende så mange penge som muligt hjem. Det gælder især de filippinske au pairer, som udgør cirka 80 procent af alle au pairer i Danmark.

Knokler mod reglerne

I undersøgelsen oplyser hver tredje au pair (29 procent), at hun arbejder mere end de 30 timer om ugen, som hun må ifølge myndighederne og kontrakten med værtsfamilien. Enkelte arbejder sågar 40 timer eller mere om ugen.

At en ret stor del af au pairerne har rigeligt at se til bekræfter Helle Stenum, som er forsker og ph.d.-studerende ved Aalborg Universitet og har udarbejdet en rapport om af au pair-ordningen. Hun mener, at det formodentlig er flere end hver tredje, som arbejder mere end de tilladte 30 timer om ugen.

»Jeg tror, at undersøgelsens tal for arbejdstid er i underkanten i forhold til virkeligheden.  De fleste au pairer vil gerne tjene så mange penge som muligt og er derfor indstillet på at arbejde ekstra – også selv om de godt ved, at det kan være på kant med reglerne,« siger Helle Stenum.

____________________________________________________________
Undersøgelsen er udført af Iver Houmark Andersen, Ugebrevet A4, og Julie Mostrup, Avisen.dk. 204 au pairer har fra den 18. april til den 13. juni 2010 udfyldt spørgeskemaer.

skjultitel