Arkivfoto fra Københavns Lufthavn, der er én af de danske lufthavne, hvor der er foretaget stikprøver af de rejsende. Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix

Hundredvis af danskere afsløret: Skal betale millioner tilbage

15. okt 2019
Knap 400 danskere er taget på fersk gerning i stikprøvekontrol i flere danske lufthavne.

Over 12.000 flypassagerer er i den første halvår af 2019 blevet stoppet i en række af danske lufthavne med kuffert og pas i hånden.

De mange stikprøver har betydet, at 372 personer er blevet knaldet i socialt bedrageri, da de var i færd med at rejse på ferie i udlandet, mens de modtog ydelser som dagpenge, kontanthjælp eller integrationsydelse.

Dét må man ikke, hvis ferien ikke på forhånd er meldt til – og godkendt af- a-kasse eller kommune.

Nu skal de 372 personer betale nogle af deres ydelser tilbage.  Det drejer sig ifølge Jyllands-Posten om tre millioner kroner.

Beløbet kan blive endnu højere, lyder det fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i en orientering til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.

- Da der fortsat mangler et væsentligt antal tilbagemeldinger fra kommuner og a-kasser vedrørende første halvår, forventes det samlede tilbagebetalingsbeløb at blive betydeligt større, lyder det i orienteringen.

Stikprøverne er foretaget i Kastrup, Billund, Aarhus og Aalborg lufthavne, og tilsynet blev genindført som en del af finanslovsaftalen for 2018, da den daværende VLAK-regering sammen med Dansk Folkeparti blev enige om at afsætte 2,2 millioner kroner om året til lufthavnstilsynet.