Hundredetusinder af danskere døjer med misbrug, men der findes ikke en speciallægeuddannelse på området. (Arkivfoto) Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix

Mangler speciallæger til hundredtusinder af danskere: "En katastrofe"

11. feb, 20:30
Ifølge en professor er det tæt på en "katastrofe", at der ikke findes en speciallægeuddannelse inden for misbrugsbehandling.

Det er ikke svært at finde en speciallæge med de rette kvalifikationer, hvis man eksempelvis har problemer med hjertet, underlivet eller psyken, men er man derimod afhængig af alkohol, piller eller hash, så er det straks en helt anden sag.

Misbrugere, som døjer med afhængighed, må nemlig spejde langt efter danske speciallæger, der er uddannet inden for misbrugsbehandling, skriver dr.dk

LÆS OGSÅ: Præst anklaget for sexchikane og trusler - Nærmest umulig at fyre

Hvis man spørger Anette Søgaard Nielsen, der er professor ved Enheden for Klinisk Alkoholforskning på Syddansk Universitet og desuden er bestyrelsesformand i interesseorganisationen Alkohol & Samfund, er det et kæmpe samfundsmæssigt problem. 

- Det er nærmest en katastrofe. Og det er netop derfor, at mange ryger ind og ud af sygehuse eller psykiatriske hospitaler. Altså, at der er den der underliggende afhængighed, som ingen får grebet fat om, siger hun til dr.dk. 

Professoren får opbakning fra socialoverlæge i Københavns Kommune, Helle Petersen. Hun forklarer, at både afhængighed og misbrug helbredsmæssigt og socialt er en ret kompleks tilstand. Lidelserne kræver ifølge socialoverlægen kompetencer, som de nuværende speciallæger ikke besidder. Derfor mener hun som udgangspunkt ikke, at de er tilstrækkeligt fagligt funderet. 

Det betyder, at hun har problemer ved at rekruttere personale til misbrugsbehandlingen i Københavns Kommune, hvor hun som chef står i spidsen for omtrent 25 læger. Hun forklarer, at det typisk tager et par år, før lægerne er blevet specialiseret på området.

147.000 danskere er ifølge det seneste estimat fra 2005 fra det daværende Center for Alkoholforskning afhængige af alkohol, mens Sundhedsstyrelsen i 2019 skønnede, at 84.430 personer har et højrisikoforbrug af stoffer.

LÆS OGSÅ: Politiet efterlyser Lene - Er ikke mødt på arbejde