Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Ritzau Scanpix (arkiv)

Raser over arbejdsforhold på stort dansk universitet: "Slavelignende"

19. aug 2019
"Slavelignende forhold og vilkår" og "nede at kysse fattigdomsgrænsen" er nogle af de ord der bruges om Københavns Universitets linje med ikke at give udenlandske ph.d.-studerende løn.

Flere hundrede ph.d.-studerende på Københavns Universitet (KU) får ikke løn, men lever af minimale stipendier fra deres hjemlande.

LÆS OGSÅ: Mor og søn går konkurs: 42 ansatte mister jobbet

Det møder stærk kritik fra flere sider, at universitetets eneste krav til de udenlandske ph.d. er, at de kan dokumentere, at de har mindst 6.090 kroner om måneden til at forsørge sig selv.

6.090 kroner er minimum for at få opholdstilladelse i Danmark, skriver Magisterbladet på baggrund af en aktindstigt som bladet og sektorbladet ForskerForum har fået.

De udenlandske ph.d.-studerende kommer fortrinsvis fra Kina og andre asiatiske lande samt Sydamerika, Mellemøsten og Afrika.

I et notat fra universitetet står der, at de ph.d.-studerende har "svært ved at opretholde en rimelig levestandard", og fællestillidsrepræsentant på Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet på KU, Anders Hay-Schmidt, kalder det "slavelignende forhold".

- Det er en mine under ph.d.­-systemet, fordi det kan være med til at presse lønnen. Det nytter ikke, at man kan få ph.d.'er hertil under slavelignende forhold og vilkår, som ingen danskere eller øvrige europæere for den sags skyld ville leve under, siger han til Magisterbladet.

Samtidig har de udenlandske ph.d-studerende ikke samme rettigheder, som almindelige danske studerende eller lønmodtagere har. De er blandt andet ikke berettiget til boligstøtte, få studiebolig, barsel eller nogen form for social ydelse.

Beregninger foretaget af Rockwool Fonden viser, at en enlig uden børn og bil og som er bosat i hovedstaden, har brug for minimum 10.362 kroner om måneden. Men så er man også "nede at kysse fattigdomsgrænsen", siger Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom i Nordea, til Magisterbladet.

Hun tilføjer, at man "må leve på et meget beskedent niveau og måske også kummerligt og på en måde, som vi slet ikke synes er acceptabelt i Danmark", hvis man kun har 6.000 kroner om måneden.

LÆS OGSÅ: Stor fyringsrunde: I dag afgøres 60 ansattes skæbne

KU er alene om det

Ifølge Magisterbladet er Københavns Universitet alene om at tillade, at udenlandske ph.d.-studerende har ned til 6.090 kroner at leve for pr. måned.

Ifølge bladet kræver DTU mindst 12.000 kroner, Svenske Karolinska kræver minimum 20.781 svenske kroner, Aarhus Universitet har en rettesnor, der hedder mindst 15.000 kr. pr. måned, mens Aalborg Universitet oplyser til Magisterbladet, at det har en vejledende sats på 12.000 kroner.

Købnehavns Universitet har haft de udenlandske ph.d.-studerendes økonomi til diskussion nogle gange de senere år, men sendte for et år siden problematikken videre til universiteternes brancheorganisation, Danske Universiteter, så der kan blive formuleret et sæt fælles spilleregler, som universiteterne kan blive enige om.

Magisterbladet er via sin aktindsigt i besiddelse af et notat fra maj 2018. Her står der følgende: "Ca. 220 ph.d.-studerende lever af et leveomkostningsstipendium ud af i alt ca. 1.200 indskrevne ph.d.er på Det Natur- og Biovidenskabelige Fakultet. På Sundhedsvidenskab er antallet ca. 113 ud af cirka 1.600 ph.d.er. Der er altså cirka 333 i alt".