SÅDAN BEHANDLER VI DE SYGE : Hun skal træne mindre sving med sin rollator

27. jan 2010
På Incita i København arbejdsprøver kommunen folk, der søger offentlige ydelser. De rigtig syge kalder det spild af tid.

Kirsten på 60 år ruller rundt med sin rollator og tørrer tallerkener af. Vi er på Incita, der arbejdsprøver borgere i København.

"Det er fuldstændigt latterligt og spild af tid. Jeg kan kun arbejde tre timer om dagen og skal hele tiden sætte mig ned," siger hun i et lille samtalelokale, hvor ingen kan høre hende.

Kirsten har arbejdet hele livet med regøring og kantinearbejde. Så fik hun diskusprolaps og to mislykkede operationer har sat sig som kroniske smerter i begge ben. Kirsten kan kun komme rundt med rollator.

Konstant smerter i begge ben

Trods daglige smerter har hun medvirket til alt, hvad kommunen har bedt hende om. Først fik hun fleksjob, men nu vil sagsbehandleren endelig indstille hende til førtidspension. Det betyder flere arbejdsprøvninger.

"Jeg ved jo, hvad jeg kan og ikke kan. Men jeg gør alligevel bare, hvad de siger," siger Kirsten.

Skal svinge rollatoren i katinejob

I dag er hun i Incitas kantine. Men kommunen vil se, om hun kan klare svingene med rollatoren på endnu mindre plads i kantinen i et privat firma. Kirsten håber så at få sin førtidspension og undgå at leve af kontanthjælp, til hun bliver 65 år.

Også andre borgere har svært ved at se meningen med arbejdsprøvningen. De føler sig mistænkeliggjort, fordi de skal ringe og melde sig syge hver dag - modsat en rigtig arbejdsplads, hvor man melder sig rask, når man kommer tilbage igen.

Værkstedet er mennesketomt

På stueetagen ligger værkstedet med værkstedsbænke, værktøj på rad og række og rungende P3-nyheder. Men der er næsten ingen mennesker og de få, der sidder ved værkstedsbænkene stirrer tomt ud i luften eller er bøjet helt ned over et stykke træ, der slibes til smulder.

"De fleste er glade for at være her," siger værkstedsleder Bente

Hun beskriver en vellykket arbejdsprøvning som en proces, hvor kursisterne får åbnet deres øjne for, at de kan noget.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Det er det hele værd," smiler hun.

Om arbejdsprøvning
  • En arbejdsprøvning skal beskrive og vurdere, hvad en borger kan klare på det almindelige arbejdsmarkedet eller i job på særlige vilkår.
  • Den kan foregå på borgerens egen arbejdsplads, hvis det skal undersøges om borgeren skal indstilles til fleksjob.
  • På private virksomheder, hvor en kontaktperson fra virksomheden og en jobkonsulent fra kommunen vurderer, hvor meget en person kan arbejde.
  • Eller på en revalideringsinstitution som Incita, hvor der er værksteder, kantiner og computerrum.
  • Et standardforløb hos Incita varer 13 uger, fem timer om dagen.