Humørsyge chefer dræber din arbejdslyst

8. nov 2010
Tre ud af fire oplever, at chefens humørsvingninger påvirker arbejdglæden.

Chefen surmuler og vrisser. Når han ikke stråler, smiler og råber godmorgen til alle.

Ingen kan regne ud, hvordan humøret er, og alene den usikkerhed ødelægger glæden ved at gå på arbejde.

Vi præsenterer: Yoyo-chefen.

En rundspørge som analyseinstituttet Wilke har foretaget for Avisen.dk viser, at tre ud af fire oplever, at chefens humørsvingninger går ud over arbejdsglæden.

Vilhelm Borg, seniorforsker fra NFA, Det Nationale forskningscenter for Arbejdsmiljø, bekræfter undersøgelsens resultater.

”Når vi arbejder sammen, påvirker vi hinanden utroligt meget. Der skal ikke særligt meget til, for at løfte humøret eller få det ned i en mørk dal,” siger han.

Brud på kontrakt

Forskning viser, at folk mister tilliden til deres chef, hvis han har været grov eller er gået over stregen bare en enkelt gang. Så er kontrakten brudt, siger Vilhelm Borg.

Sophie (efternavnet er redaktionen bekendt) er en af dem, som har oplevet at have en vanskelig chef med store humørsvingninger.

I dag er hun kunststuderende i Odense. Da hun var 21 år, arbejdede hun som piccoline på en arkitekttegnestue i København.

Chefen var det ene øjeblik mild og det næste rødglødende. Hver morgen bekymrede Sophie sig om, hvilket humør tegnestuens overhoved mon ville være i denne dag.

Krævede frisk juice hver dag

Arkitekterne tegnede berømte internationale projekter, som krævede meget af chefen. Privat var han også presset. Han var lige blevet skilt fra sin kone.

Og det gik ud over de ansatte:

”Hver dag krævede han blandt andet, at der skulle være friskpresset juice i køleskabet. Hvis nogen havde drukket det, eller jeg havde glemt at købe det den dag, blev han vred,” siger Sophie.

Hun fik en dag fjernet en visdomstand, og hendes kæbe var hævet og gul og blå. Derfor ringede hun og bad om at få lov at blive hjemme.

Da hun mødte på arbejde igen, kom chefen direkte hen til hende og sagde skuffet:
”Vi kan ikke undvære dig, Sophie. Stedet flyder, når du ikke er her,” sagde han.

Sophie siger, at han havde store op- og nedture, og generelt ikke havde forståelse for de ansatte.

Vælger at skifte job

Hun har senere, efter hun stoppede som piccoline, mødt flere af de ansatte fra tegnestuen. De har alle skiftet arbejdsplads.

Og det er en typisk måde at vælge at løse problemet med en vanskelig chef på, siger forsker Vilhelm Borg.

De fleste vælger at skifte job med tiden. Derudover kan man konfrontere chefen med problemet og prøve på den måde at løse det, men rigtig mange isolerer sig fra chefen og holder deres mund, enten alene eller sammen med deres kolleger.

Forskeren siger, at det er normalt, at man i fællesskab med kolleger med tiden dyrker en fælles offerrolle over for den lunefulde chef.

”En af mine venner har også en chef med et meget ustabilt humør. Hun har desværre valgt offerrollen, selvom jeg igen og igen foreslår hende de andre strategier,” siger Vilhelm Borg.

Rundspørge

På spørgsmålet "I hvilket omfang påvirker det dit arbejdsmiljø, motivation og arbejdsglæde, at din chef har humørsvingninger?" fordelte svarene sig således:

  • Det har slet ingen påvirkning: 21%
  • Det påvirker mig i nogen grad: 54%
  • Det påvirker mig i i høj grad: 23%
  • Ved ikke: 2%
  • 188 personer har deltaget i undersøgelsen.

 

Kilde: Wilke Markedsanalyse.