Foto: Søren BIdstrup/Ritzau Scanpix

Hummelgaard kræver redegørelse: Det vil være ulovligt at stoppe førtidspension

31. okt 2019, 19:02
Kommunekassen må ikke styre, om borgere kan få en pension eller et fleksjob

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) kræver nu en redegørelse fra Haderslev Kommune. Ministeren vil vide, om kommunen administrerer så stramt over for de ledige, at det ikke er lovligt.
- Kommunen skriver, at tildelingen af førtidspension i højere grad skal tage hensyn til de økonomiske rammer. Man kan måske tolke ud fra kommunens formuleringer, at man vil stoppe med tildeling af førtidspensioner, når der ikke er flere penge på budgettet. Så må jeg bare sige, at dét vil være ulovligt, siger Peter Hummelgaard til TV SYD.

REDAKTIONEN ANBEFALER: Forsker - Beskæftigelsessystemets jagt på udsatte er gået for langt

Kræver hurtigt svar
I august vedtog Haderslevs beskæftigelsesudvalg en række besparelser. Man forventer at spare 10 millioner kroner alene på at give færre førtidspensioner, ressourceforløb og fleksjob. Desuden skal borgerne vente længere tid på at få deres sager behandlet.
- Det gør mig meget bekymret. Derfor har jeg bedt om en redegørelse fra Haderslev Kommune, og den skal ligge på mit skrivebord inden for 14 dage. Vi vil ikke have, at folk kommer i klemme i systemet, og derfor skal kommunernes økonomi ikke diktere hvilke rettigheder, borgerne har, siger Peter Hummelgaard.

Juraprofessor: Det er ulovligt
Haderslev Kommune skriver blandt andet, at ”der reguleres på den faglige tilgang til sagsbehandlingen. Der er således behov for, at beskæftigelsesindsatsen i højere grad styres af de økonomiske rammer. Dette medfører en ændret praksis”.
Ifølge Kirsten Ketscher, som er professor i socialret ved Københavns Universitet, er der ingen tvivl om, at Haderslev Kommune bryder loven.
- Det er ulovligt at lægge op til, at der højst må gives et vist antal førtidspensioner. Kommunen skal vurdere efter, om folk har ret til en pension eller ej. Man må ikke afvise folk, som ifølge loven har ret til hjælp, siger Kirsten Ketscher.
Hun understreger, at lavvande i kommunekassen ikke må styre sagsbehandlingen.
- Man kan ikke reducere folks individuelle rettigheder, fordi man vil gerne vil nå nogle måltal i et budget. Hvis der er flere førtidspensionister, end kommunen regner med, så er det bare sådan, det er, siger Kirsten Ketscher.

LÆS OGSÅ: Kristian Jensen - Jeg får sikkert en shitstorm på halsen

Borgmester afviser
Folketingsmedlem Henning Hyllested (EL) har opfordret Beskæftigelsesministeriet til at kigge på jobreglerne i Haderslev Kommune.
- Når dygtige juridiske folk mener, det kan være ulovligt, så må vi jo have ministeriet på banen. Men uanset hvad, så er det her jo udtryk for en umenneskelig tankegang, at man simpelthen sætter økonomi over mennesker, siger Henning Hyllested til TV SYD.
Trods kritikken mener Haderslevs borgmester H.P. Geil (V) ikke, der er noget at komme efter.
- Det er helt fint, hvis nogen tager sagen op med ministeren. Det får os ikke til at ryste i bukserne, for vi er overbeviste om, at vi ikke begår noget ulovligt, siger H.P. Geil.