I anledning af et nyt jobcenter i lufthavnen åbnede holdt Peter Hummelgaard (S) en tale. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Hummelgaard efter masse-fyringer: 'Vi kunne ikke have gjort mere'

30. jun, 15:29
Den ene fyringsrunde følger den anden i Københavns Lufthavn. Beskæftigelsesminister, Peter Hummelgaard (S), har svært ved at se, hvad han kunne have gjort anderledes.

Mandag blev der sat navne på 1.593 SAS-ansatte, der nu er opsagte som en konsekvens af coronakrisen, som har lammet flytrafikken.

Tirsdag åbnede et nyt jobcenter i Københavns Lufthavn, der skal tage sig af netop dem. Jobcentret har målrettet indsatsen til opsagte medarbejde i virksomheder i og omkring lufthavnen. Formålet er at fange de opsagte i opsigelsesperioden, inden de reelt er arbejdsløse og få dem videre i et uddannelsesforløb eller andet job.

LÆS OGSÅ: Dansk gigant vil fyre 650 ansatte

Til åbningen var blandt andre Tårnby Kommunes borgmester Allan S. Andersen (S), der har stået i spidsen for det nye jobcenter, og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

Beskæftigelsesministeren startede sin åbningstale med at fortælle, hvordan han er ramt af de mange fyringer, ikke bare i kraft af sin rolle som beskæftigelsesminister, men også privat. Peter Hummelgaard er selv opvokset i Kastrup et stenkast fra lufthavnen og har, ligesom så mange andre amagerkanere, familie og venner, der har haft deres daglige gang på Danmarks største arbejdsplads.  

Man kan redde en branche fra at bukke under, men det kan du kun gøre i en periode
Peter Hummelgaard (S), beskæftigelsesminister.

- Jeg har netop afleveret min datter hos min mor i Flyverbo (adresse i Kastrup red.). Da jeg gik derfra, mødte jeg ikke mindre end tre lufthavnsansatte, der har mistet deres arbejde.

Sådan indledte Peter Hummelgaard, hvis far også er tidligere ansat i SAS, sin tale. Efterfølgende uddybede han sin tilknytning til lufthavnen over for A4 Arbejdsliv:

- Jeg kender selv mange, der har mistet deres arbejde; gamle bekendte, gode venner, forældre til folkeskolekammerater. Når man er vokset op i Kastrup, så er det noget, der rammer rigtig, rigtigt hårdt.

Det nye jobcenter får travlt. Tårnby Kommune har normalt 4.000 ledige, og det nye Jobcenter CPH forventer op imod 8.000 ledige i lufthavnsrelaterede virksomheder på blot få måneder.

Peter Hummelgaard, vi stod herude 24. marts i forbindelse med, at 1.500 lufthavnsansatte gik på lønkompensation. Dengang sagde du, at på den måde bevarede man arbejdspladserne. Alene i går blev 1.593 fyret i SAS. Er det her et udtryk for, at lønkompensationsaftalen ikke har virket efter hensigten?

- Nej, det tror jeg ikke, man kan konkludere. Det, der er sket siden slutningen af marts, da vi gik ind og reddede rigtig mange ansatte med lønkompensationsaftale, mens flyene stod bomstille, er, at det er blevet tydeligt, at det her vil trække i langdrag. Rejsemønstrene har ændret sig. Der er mennesker, der er bange for at flyve igen, og businesskunder, der har fundet ud af, at de kan holde deres møder online. Derfor bliver luftfartsbranchen nødt til drosle ned.

En trist anledning 

Da vi stod her i marts, havde du så regnet med, at alene SAS ville fyre tæt på 1.600 ansatte? 

- Nej, vi var klar over, at når lønkompensationsordningerne på et eller andet tidspunkt løb ud, så ville mange af de virksomheder, der har været hårdt ramt, skulle finde deres vej tilbage og på en eller anden måde reducere. Men jeg vil heller ikke lægge skjul på, at mit håb hele tiden været, at man fra den ene dag til den anden kunne vende tilbage til normalen. Omvendt vil jeg sige særligt for SAS vedkommende, at virksomheden har været meget tæt på at bukke under. Det er også derfor, at Danmark har købt en større ejerandel af SAS. Nu ejer staten 20 procent og ikke kun 13 procent som før.

Der er langt færre, der benytter sig af lønkompensationsaftalen end tidligere. I april var der 221.100 på lønkompensation, i dag er der 24.000. Hvad er det et udtryk for?

- Jeg tror, det er et udtryk for, at den måde, vi har fået styr på virussen i Danmark på, gør, at der er flere og flere virksomheder, der nu kan tage deres ansatte tilbage i arbejde. Men det er også et udtryk for, at der er virksomheder, som ved, at de vil have markant faldende indtjening og derfor bliver nødt til at fyre.

Åbningen af et nyt jobcenter er i grunden en trist anledning. Er der noget, I kunne have gjort anderledes?

- Det er rigtig trist. Men jeg har grundlæggende svært ved at se, hvordan vi kunne have gjort mere. Fokus har været at redde SAS og de øvrige luftfartsselskaber med økonomisk aktivitet. Man kan redde en branche fra at bukke under, men det kan du kun gøre i en periode. Det er umuligt at holde virksomhederne kørende i flere år, når der kun er 15 procents aktivitet, siger beskæftigelsesministeren. 

LÆS OGSÅ: Over 120 rengøringsansatte fyret i lufthavnen

Det er langt fra kun SAS, der har fyret medarbejdere. Handlingselskabet Aviator opsagde i sidste uge 238, mens Sodexo Airport Services, der driver rengøring i lufthaven, tirsdag fyrede 125 ansatte. Dertil kan nævnes, at flycateringvirksomheden GateGourmet og CPH tilsammen har over 2.000 på lønkompensation.

Serie: Kastrup i knæ

Før coronakrisen var der 22.000 ansatte i 1.000 virksomheder i og omkring Københavns Lufthavn. Flere tusinde risikerer at miste deres job, når hjælpepakkerne rinder ud. A4 Arbejdsliv går tæt på nogle af de ansatte og på den kæmpe økonomiske krise, som lufthavnen står i. En krise, der rammer mennesker og deres drømme, familier og lokalsamfund. I en fælles indsats søger politikere, virksomheder, fagforeninger og Tårnby Kommune at få de ansatte til at lande bedst muligt efter en uønsket mental lufttur.  

Andre artikler i samme serie: 

SAS fyrer 1.593 ansatte: Cheflønninger tilbage på niveau

80 Falck-ansatte fyret: Nu er der særlig hjælp på vej

Jobcenter åbner i Københavns Lufthavn

Martin er ansat i lufthavnen: I dag får han besked om han er fyret

228 ansatte fyret: "Det er fuldstændig forfærdeligt"

Ole og Pia er hjemsendt fra lufthavnen: I dag får Ole besked, om han er fyret

Jobcenter uden krav og kontrol åbner: - Det kan blive fremtiden

Ole i sorg over fyringer i SAS: 'Min familie er revet midt over'

Min far var 34 år i lufthavnen: Nu er hans arbejdsliv forbi