Hovsa! Løntilskud gør ledige MERE arbejdsløse

7. jul 2011
Aktivering i det offentlige gør mere skade end gavn for arbejdsløse, viser ny rapport. Minister lover at gribe ind.

15.000 ledige er lige nu i aktivering i et job med løntilskud på plejehjem, i skoler eller andre offentlige arbejdspladser. Men stik imod hensigten viser det sig nu, at et offentligt løntilskudsjob gør det sværere for den arbejdsløse at få et rigtigt job.

De ledige bliver arbejdsløse i længere tid af at komme i job med løntilskud hos det offentlige. Det er konklusionen i en rapport, som økonomerne Michael Rosholm og Michael Svarer har udarbejdet for Arbejdsmarkedsstyrelsen.

”Alt i alt forlænger offentlig løntilskud ledighedsperioden. Og det er det samme, som vi ser i andre lande,” siger Michael Svarer, professor ved Aarhus Universitet.

"Ude i hampen"

For to år siden overtog kommunerne ansvaret for at aktivere arbejdsløse på dagpenge. Og siden er der sket en fordobling af arbejdsløse i offentlige job med løntilskud. Under en tredjedel af de ledige aktiveres i private job med løntilskud.

”Det er helt ude i hampen,” mener Torben Hansen, Socialdemokraternes ordfører for arbejdsmarked.

Kommunerne får 50 procent af udgiften til dagpenge dækket af staten, når ledige sendes i job med løntilskud.

”Vi ser nu, at det ikke gavner de ledige. Samtidig ser vi mange steder, at kommunerne har fyret medarbejdere og ansat ledige i løntilskud. Det skal der sættes en stopper for,” siger Torben Hansen.

Vil gribe ind

Beskæftigelsesminister Inger Støjberg (V) varsler ændringer af de offentlige løntilskud.

"Jeg vil godt allerede nu hejse et advarselsflag. Jeg tror, vi kan blive nødt til at se nærmere på, hvordan vi bruger offentlige løntilskudsjob fremover," oplyser hun i en mail til Avisen.dk.

[pagebreak]

"Og ikke mindst, hvordan vi sikrer, at tilbuddene ikke bliver så langstrakte og dermed risikerer at fastholde de ledige i stedet for at hjælpe dem videre," skriver Inger Støjberg.

Hun vil dog afvente en større evaluering til efteråret, før hun griber ind.

Lover ændring

Løntilskud i kommunerne varer ofte seks måneder. Lønnen er alene den lediges dagpenge. Omvendt giver løntilskud i private firmaer den ledige en rigtig løn støttet af staten.

Men det er ikke den eneste forskel: Mens de offentlige løntilskudsjob gør de ledige arbejdsløse i længere tid, viser rapporten, at private løntilskud kan fordoble den lediges chancer for at få job bagefter.

”En grund er nok, at i den offentlige sektor bruger man nok ikke løntilskudsjob til at rekruttere medarbejdere. Det fungerer mere som en jobkarrusel, hvor mange har en ledig gående i løntilskud. Når vedkommende ryger ud, kommer der så en ny i stedet,” forklarer Michael Svarer.

Også Torben Hansen vil ændre reglerne for aktiveringen, hvis Socialdemokraterne "får magt, som vi har agt," som han siger.