Tæt på verden: Hovedstad helt uden vand i 2 uger

1. okt 2013, 12:54
Folk må grave i strandkanten for at finde drikkevand. Dakars vandledning er brudt, og man kan ikke finde fejlen.

Den er helt gal med drikkevand i Senegals hovedstad Dakar. Befolkningen samles på strandede for at lokke vand ud af huller gravet med hænderne i sandet. En vandledning er brudt, og det vestafrikanske land tigger Frankrig og Kina om hjælp til at løse problemet.

Macky Sall, præsident i Senegal, måtte ile hjem fra FN's generalforsamling i New York for at takle krisen. Vand kan han dog ikke skaffe. Gentagne forsøg på at fikse en vandledning på 250 kilometer til Dakar er slået fejl, beskriver Reuters.

Der bor tre millioner mennesker i Dakar og omeng og vandsituationen er desperat. Anne Müller, dansker med bopæl i Dakar, beskriver situationen som "ekstrem". Familien har været uden vand i to uger. I forstæderne opstår der sygdomme som følge af vandmangelen.

Valgløfter

Naturligvis har der været demonstrationer af borgere, der kræver ordnede forhold. Præsidenten har indtil videre bedt om udenlandsk teknisk nødhjælp og lover, at der ikke kommer en vandregning i næste måned.

Løsningen for de tre millioner senegalesere er at grave strandkantens sand eller stå i kø ved vandvogne. Kun velhavere har råd til at købe vand på flasker.

Kritikken rammer præsidenten, selv om han groft sagt ikke er direkte ansvarlig for vandforsyningen. Og alligevel. Macky Sall blev valgt på løfter om at komme korruption til livs og få landets infrastruktur til at fungere bedre. Vandsituationen er et eksempel på Senegals problemer.

Tæt på verden

Journalist, Dan Larsen, verdensnyt.dk, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.