Hospitalsdirektører skal indrømme fejl

5. jan 2010
Regioner og hospitalsdirektører skal fremover udveksle erfaringer om arbejdsulykker.

Det er bestemt ikke ufarligt at arbejde på de danske hospitaler. Det viser en ny opgørelse fra Arbejdstilsynet.

Blandt landets 54 danske 'virksomheder', hvor der sker flest arbejdsulykker optræder de fem regioner, der driver de offentlige hospitaler.

Læs også: Hospital-svigt truer sundheden

Langt over 100 ulykkestilfælde rammer årligt personalet på hver regions hospitaler.

Tilsynschef Palle Graversgaard fra Arbejdstilsynet på Fyn og Sydjylland begrunder problemerne med den sammenlægning, der er sket fra amter til de nye store sygehusregioner.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

"Der en række tilpasninger i gang med flytning af specialer og sammenlægning af funktioner. Og det har medført udfordringer for medarbejderne," som han formulerer det.

Læs også: Ekspert: Det er for dårligt

I erkendelse af at arbejdsmiljøet er alt for farligt, iværksætter Arbejdstilsynet derfor nu et initiativ, der skal få de ansvarlige til at samarbejde med det formål at nedbringe antallet af ulykker.

Med andre ord skal regionernes arbejdsmiljøfolk og hospitalsdirektørerne i fremtiden fortælle hinanden om, hvorfor en ulykke er opstået, og hvad der er gjort for at forebygge gentagelser.

Begejstring

Kirsten Lee, læge og radikalt regionsrådsmedlem i Region Hovedstaden og fhv. centerdirektør på Rigshospitalet, er begejstret.

"Ingen kan have interesse i at skjule egne alvorlige fejl og mangler, men hidtil har der ikke fundet en systematisk udveksling af hospitalernes arbejdsmiljøproblemer sted, så derfor kan jeg kun hilse Arbejdstilsynets initiativ velkommen."

"Spændende initiativ"

Villy O. Christensen, der er formand i patienternes interesseorgansiation, Patientforeningen, hilser det også velkommen.

"Det lyder som et spændende initiativ, som der i høj grad er behov for, for ledelsen af sygehusene - heller ikke arbejdsmiljøledelsen fungerer," siger han.