Hooost! Stressramte lyver sig influenzasyge

6. jul 2013
Mange psykisk syge lyver sig fysisk syge over for arbejdsgivere. Større åbenhed kunne forhindre mange stresskollaps, siger ekspert.

"Hej chef, jeg kommer ikke i dag, fordi jeg føler mig trist, fortabt og tom indeni."

Den melding vil mange danskere helst undgå. Derfor melder de sig i stedet syge under påskud af ondt i halsen, influenza eller migræne.

Hver fjerde dansker har løjet sig fysisk syg fra arbejde, selv om det i virkeligheden var psyken, den var gal med.

Det viser en ny meningsmåling udført af Useerneeds for Skovhus Privathospital.

Resultatet er desværre ikke en overraskelse, siger Knud Kristensen, der er landsformand for Sind, som repræsenterer personer med psykiske lidelser.

"Det er en logisk konsekvens af den stigmatisering, der knytter sig til psykiske problemer, og den manglende åbenhed i forhold til psykisk sygdom, som desværre stadig hersker på arbejdsmarkedet," siger han.

Tabu eskalerer stresskollaps

Overordnet svarer 24 procent ja til, at de har fortalt en arbejdsgiver, at de var fysisk syge, selvom de i virkeligheden var stresset, trist eller havde andre psykiske lidelse.

Men andelen er betydeligt højere, når man kigger på gruppen af personer, der har eller har haft en psykisk sygdom.

Ud af de over 1.000 adspurgte i undersøgelsen gælder dette for 210 personer. Blandt denne gruppe har næsten halvdelen prøvet at lyve sig syg, når sjælen ikke var i form til job.

"Det skyldes formentlig, at de allerede har oplevet de negative konsekvenser, og derfor passer endnu bedre på sig selv," siger Knud Kristensen.

Seniorforsker Bo Netterstrøm fra arbejdsmedicinsk klinik ved Bisbebjerg Hospital vurderer, at større åbenhed omkring psykiske lidelser kunne forhindre mange af de stresskollaps, som plager arbejdsmarkedet.

"Hvis man tager det i opløbet, kan man nå at afværge en hel del. Specielt i situationer, hvor det er arbejdet, der belaster én, vil det være meget mere hensigtsmæssigt at sige det direkte til chefen," siger han.

Krise undertrykker problemer

Ifølge Bo Netterstrøm forstærkes det fremherskende tabu om psykisk sygdom af krisestemningen på arbejdsmarkedet.

"Hvis du har tendens til depression, eller har tendens til at føle dig udmattet, når det hele bliver for meget, så er det jo ikke noget, du lige ringer til din chef og siger. Det signalerer svaghed, og mange frygter måske, at det så er dem, der bliver fyret næste gang. Så er det bedre at sige, at man har ondt i halsen eller diarre, det er jo til at forstå," siger han.

På Skovhus Privathospital, der står bag undersøgelsen, giver resultatet også anledning til bekymring.

Sygehusdirektør Kit Kjærsgaard mener, at den store stigning af stress på danske arbejdspladser hænger sammen med, at psykiske problemer er tys-tys.

”Det er helt åbent at tale om, at arbejdet slider fysisk. Men når arbejdet også går ud over psyken, så er det mere skjult. Jeg er sikker på, at en åben kultur om dette vil gavne arbejdspladsen og fange en lidelse som stress i opløbet,” siger hun.

Undersøgelsen

"Har du nogensinde fortalt en arbejdsgiver, at du var fysisk syg, selvom du i virkeligheden var stresset, trist eller havde andre psykiske lidelser?"

 

  • 24 procent svarer overordnet ja.
  • Blandt dem, der enten har eller har haft en psykisk lidelse, svarer 48 procent ja.
  • Heraf svarer hver femte, at de gør det ofte eller af og til.
  • Blandt dem, som aldrig har haft en psykisk lidelse, svarer kun 17 procent ja.

 

Kilde: Meningsmåling udført af Userneeds for Skovhus Privathospital blandt 1.010 adspurgte. Heraf var der 210, som har eller havde haft en psykisk sygdom.