Homoseksuelle bliver i skabet på jobbet

14. jun 2011
Det er kun hver anden danske homoseksuel, der lader arbejdspladsen vide det. Det viser en ny undersøgelse. Hos DSB har man taget skeen i den anden hånd.

"1 - 2 - 3 - Nu kommer jeg"

Det er der ikke mange danske homoseksuelle, der råber, når de er på arbejde. For homoseksuelle leger i stor stil dåseskjul og kommer ikke frem på jobbet.

"Der er ca 30 procent, der er fuldstændig i skabet eller kun åbne over for de nærmeste kolleger. Hos kvinder ligger gennemsnittet omkring 23 proccent, mens det for mænd ligger på omkring 33 procent," fastslår Pernille Steckhahn-Strohmer fra organisationen Q-factor.

Hun har i en ny undersøgelse afdækket homoseksuelles åbenhed på arbejdspladser.

"Det afslører problemer, når vi i et tolerant land som Danmark ikke er mere åbne. I virksomhederne er der masser af politikker og indsatser, der tager hensyn til for eksempel indvandrere, men der er kun meget få, der har en for homoseksuelle. Det er ikke godt nok," siger Pernille Steckhahn-Strohmer.

Det samme mener Landsforeningen For Bøsser Og Lesbiske (LBL), der også finder det problematisk, at man opfatter heteroseksualitet som en selvfølgelighed.

"Tanker om åbenhed fylder rigtig meget, fordi der er en udpræget heteronormativitet på arbejdspladserne. Man balancerer ofte mellem at ville være ærlig, men ikke særlig," siger Rikke Voergaard-Olesen, der er talsmand for LBL vedrørende arbejdspolitiske spørgsmål.

En del åbne homoseksuelle bliver udsat for chikane. Således har 39 procent af alle homoseksuelle oplevet diskrimination på jobbet. Det viser den hidtil eneste undersøgelse af homoseksuelles levevilkår, som Ugebrevet A4 lavede. Alligevel er ikke mange forskelsbehandlingssager i Danmark. LBL peger på, at fagbevægelsen er for usynlig.

"Sverige har sammenlignet med Danmark rigtig mange diskriminiationssager. Det er netop fordi, svenskerne gør meget ud af at tale om det her. Og den svenske fagbevægelse er lysår foran den danske. Jeg har tit sagt til fagbevægelsen, at sagerne også er her - men før fagforeningerne begynder at lave en aktiv politik, vil de ikke komme frem. Mange har nemlig en tendens til selv at nedtone forskelsbehandling," siger Rikke Voergaard-Olesen.

En af de få virksomheder, der ikke nedtoner noget som helst, er DSB. Her er der en erklæret åbenhedspolitik og et netværk for homoseksuelle medarbejdere.

For eksempel skal DSB under sloganet: Spring ud med DSB have et optog til Copenhagen Pride, der er en stor gadefest og parade for homoseksuelle i København. Her kommer Harry og Harry også til at danne par. Den slags skaber tryghed for homoseksuelle medarbejdere.

"Det var et initiativ fra medarbejdersiden. Nu er det blevet en integreret del af DSB, som ledelsen bakker op om. Det er rigtig fedt. Jeg savnede et sted, hvor jeg kunne være mig selv og hvor min slags var det normale," siger Jesper Kiby Denborg, der er kommunikationsmedarbejder i DSB HR, og som startede netværket op.

I dag er der 40, der en gang i mellem mødes og snakker i netværket. Og det er lige fra lokomotivførere til IT-personale, der deltager.

Undersøgelsen

Non-profit organisationen Q-factor har spurgt 1201 danske LGBT-personer og 79 udenlandske om deres åbenhed på arbejdspladsen.

  • 50 procent er sprunget ud for alle.
  • 20procent er sprunget ud for kollegaer, de snakker med.
  • 14 procent er sprunget ud for meget tætte kollegaer.
  • 16 procent er slet ikke sprunget ud på jobbet.