Tæt på verden: Hold op med basketball eller du skal dø

21. okt 2011
Kampen imod radikal islamisme og terrorbevægelserne alShabab og alQaeda synes nu at blive intensiveret i Somalia.

Anføreren for Somalias kvindelige basketballhold, Suweys Ali Jama, har modtaget et opkald fra den islamitiske oprørsbevægelse al-Shabab med to valg. Enten holder hun op med at spille, eller hun bliver dræbt. Andre spillere har også fået dødstrusler.

Jama var ikke i tvivl, beretter nyhedstjenesten IPS. Hun stopper først med basketball den dag, hun dør. ”Kun Allah kan dræbe mig, og jeg vil aldrig stoppe min profession, mens jeg lever”.

Den militante islamitiske bevægelse kontrollerer store dele af Somalia. Gruppen mener ikke, at det er passende for kvinder at dyrke sport. Derfor er de nødt til at dræbe sportsfolkene.

Det var den samme gruppe, der under finalen ved verdensmesterskaberne i fodbold dræbte 79 ugandere, der så kampen.

al-Shabab

Kampen imod radikal islamisme og terrorbevægelser synes nu at blive intensiveret i Somalia. Kidnapninger af udlændinge har fået nabolandet Kenya til at sende tropper over grænsen for at bekæmpe islamisterne.

Gruppen, der anses for nært knyttet til al-Qaeda, har indtil for kort tid siden kontrolleret halvdelen af landets hovedstad Mogadishu. Overvældet af modstandernes styrke foretog de et "taktisk tilbagetog" fra hovedstaden.

Det forhindrede ikke al-Shabab i at detonere en bilbombe tirsdag i Mogadishu. Bomben dræbte 70 mennesker og sårede 150. De fleste var studenter, der ventede på eksamensresultater udenfor undervisningsministeriet.

Bevægelsen lover flere og større terrorangreb i hovedstaden. Som følge af invasionen truer de også med bombesprængninger i Kenya.

[pagebreak]Faretruende

Al-Shabab har på det seneste været meget omtalt, fordi gruppen blokerer på forskellig vis for nødhjælp og humanitær bestand til tørkeflygtninge i den sydlige del af landet, som de kontrollerer.

Bombesprængningen kan skræmme nødhjælpsorganisationer væk. Angrebet kan være en indikation af, at gruppen i højere grad end hidtil vil udøve terror mod befolkningen i stil al-Qaeda.

Folk advares imod at opholde sig ved regeringsbygninger. Tidligere har gruppen foretaget bombe- og selvmordsangreb på ministerier, og fem ministre er dræbt på forskellig vis.

Mange forsøg

Den Afrikanske Union har en fredsbevarende styrke på 9.000 mand fra Burundi og Uganda i Somalia, og den har netop sammen med regeringstropper haft voldsomme sammenstød med al-Shabab for at drive dem ud af hovedstaden.

Unionens styrke vil blive øget inden udgangen af 2011 med tropper fra Djibouti og Sierra Leone. Antallet kommer op på 12.000 soldater.

Forsøg på at komme al-Shabab til livs har ikke manglet. USA og FN har tidligere haft en styrke på 33.000 mand i landet, uden at de nåede deres mål. Nabolandet Etiopien trak soldater ud af Somalia i 2009 efter et par års kampe.

Kenyanske medier rapporterer, at der har været topmøde mellem Somalia og Kenya om kampen. Tropperne synes lige nu at sidde fast i mudder efter voldsom regn. Det har dog ikke forhindret kenyanske luftangreb på al-Shabab stillinger.

USA deltager

USA er stadig aktiv i kampen med sine førerløse dron bombefly. I september har der været adskillige angreb på islamisternes stillinger. I Pakistan er amerikanske dron-angreb blevet ret almindelige.

I henhold til BBC mener amerikanerne, at de med drabet på Osama bin Laden har sendt al-Qaeda i defensive i både Afghanistan og Pakistan, og at kampen imod radikale islamister nu skal intensiveres i Somalia.

[pagebreak]Bevægelsen

Det synes netop at være de etiopiske soldaters tilstedeværelse i Somalia, der skabe fundamentet for den radikale islamistiske bevægelse, der ønsker traditionel sharia lovgivning indført.

De radikale ledere er tilhængere af den saudiarabiske Wahhabi-retning af islam, mens befolkningen i Somalia flest er sufier.

Al-Shabab betyder Ungdom og bevægelsen er en udløber af en bevægelse fra 2006 om at skabe religiøse domstole. Beretninger om udenlandske islamistiske jihadister i gruppen er mange gange dukket op.

I de områder, hvor al-Shabab kontrollerer forholdene, er der allerede indført sharia lovgivning. BBC skriver, at Eritrea synes at være al-Shababs allierede for at genere ærkefjenden Etiopien.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.