Hold jer væk fra tysk jobtagselvbord

15. jul 2011
Det økonomiske opsving i Tyskland har allerede skabt næsten en million friske jobopslag. Men ledige får besked fra deres fagforening på at holde sig væk. Det er absurd, siger politiker.

I Tyskland har det økonomiske opsving skabt omkring en million ubesatte stillinger. Derfor skriger vores tyske naboer på arbejdskraft, og det burde være godt nyt for de mange arbejdsløse danskere.

Men danske fagforeninger er ikke meget for at henvise deres medlemmer til et job syd for grænsen.

"Tyskland er ikke vores billede af et sundt arbejdsmarked. Det er ikke organiseret på samme måde, derfor har vi heller ikke noget konkret samarbejde med nogen fagforening. Desuden er lønnen lavere i Tyskland," siger Thorkild Jacobsen, der er formand for Dansk Elforbunds afdeling i Sønderjylland.

Elektrikere er den faggruppe, der lige nu er allermest brug for syd for grænsen. I øjeblikket er der 18.046 ledige elektriker- og elektromontørjob i Tyskland. Samtidig går der over tusind ledige elektrikere rundt i Danmark.

Derfor er det elektrikernes a-kasses vigtigste opgave at gøre medlemmerne opmærksom på de mange muligheder i Tyskland, siger Venstres medlem af EU-parlamentet Jens Rohde:

"Det er for mig fuldstændig absurd, at fagforeningen ikke gør opmærksom på, at der er tusindvis af elektrikerstilinger i Tyskland. A-kassen skal hjælpe dem, der søger arbejde, og de skal have det at vide. Så må den enkelte tage stilling."

Tal fra den tyske avis Bild viser, at der udover elektrikere er kraftigt bud efter sosu-assistenter og køkkenuddannede i Tyskland. Begge fag er - lige som elektrikerne - præget af en høj arbejdsløshed herhjemme.

"Det er meget sørgeligt med de mange arbejdsløse elektrikere," siger Elforbundets lokalformand i det sønderjyske.

"Mange lærlinge har oplevet at få en fyreseddel samme dag, som deres svendebrev," forklarer han.

Men fagforeningen opfordrer alligevel ikke de ledige til at søge job i Tyskland. Også selv om der for mange af Thorkild Hansens lokale medlemmer kun er en halv time i bil til den nærmeste tyske storby Flensborg.

I stedet har elektrikernes a-kasse ofte henvist til Sverige og Norge. Der er lønnen mere på niveau med den danske, og Dansk Elforbund har et samarbejde med den norske fagforening.

Det er mere "ordnede forhold," som formanden kalder det.

Jens Rohde (V) er uenig i Thorkild Jacobsens dom over forholdene syd for grænsen.

"Rent lønmæssigt har tyskerne holdt tilbage, og derfor er nationaløkonomien i stor vækst lige nu. Det er ikke det samme som at sige, at der ikke er ordnede forhold. Dernede betaler man også en helt anden skat og moms, og leveomkostningerne er lavere, så måske er det slet ikke så slemt," siger Jens Rohde.