20060722-173830-4-1920x1230we
Undgå derfor at servere bøffer og æg samt sukkerholdige madvarer som marmelade, sodavand og frugt, hvis du ikke vil have besøg af hvepsene. (Arkiv) Foto: Jeppe Michael Jensen/Ritzau Scanpix

Hvepsene kommer: Sådan holder du dem væk

12. aug 2020, 08:52
Vil du undgå, at havens arrangementer bliver ødelagt af aggressive hvepse, så er det ikke ligegyldigt, hvad du serverer for dine gæster.

Har du inviteret familien til grillpølser og søde jordbær på terrassen, kan det være frustrerende, hvis du pludselig får uventet besøg af hvepsen.

Men du kan gøre en række ting for at sikre madro.

- Hvepse har behov for proteiner og kulhydrater, så har man kød, æg og søde sager stående på bordet, så kommer de, siger Mogens Gissel Nielsen, der er insektforsker ved Institut for Biologi og Zoofysiologi på Aarhus Universitet.

Undgå derfor at servere bøffer og æg samt sukkerholdige madvarer som marmelade, sodavand og frugt. Eller sørg som minimum for at have låg på tingene.

Og tag så et marmeladeglas, og hæld eddike, sukkervand og sulfo i, hvorefter du placerer det en meter fra dine gæster.

- Ved at blande noget sødt med eddike, så imiterer man den lugt, der er fra gæret frugt, som de gerne vil have. Det er en god måde at fange dem på, siger Mogens Gissel Nielsen.

I naturen er det netop gæret frugt samt kød, eksempelvis insekter, som hvepsene går efter.

Antallet af fælder, du skal sætte op, vil afhænge af mængden af hvepse, men begynd med en enkelt.

Er du plaget af mange hvepse, er det dog et tegn på, at du har et hvepsebo i nærheden, og i så fald er fælderne ikke nok. Her gælder det om at finde hvepseboet og få det fjernet.

Spot det ved at følge den vej, hvepsen flyver. De bygger gerne på steder, hvor der er lunt, tørt og svært tilgængeligt for fjender som fugle.

- Det er sjældent, man kan se boet, fordi det sidder skjult i eksempelvis boligens konstruktion, siger Jannich Calvin Østergaard, der er autoriseret skadedyrsbekæmper og ejer af Hvepsebo-fjernelse.dk.

Kig i boligens tagudhæng og der, hvor loft og tag møder hinanden.

- De kan også sidde i forladte musehuller under jorden i folks haver, og når man så slår græs, så larmer det. Det får dem til at flyve op, og man risikerer at blive stukket, siger han.

Hvis du har en rododendron i haven, så tjek også herunder. Her er jorden ofte løs og luftig, hvilket gør, at de også kan finde på at bygge under roden.

Ifølge Videncentret Bolius kan du fjerne hvepseboet ved at putte en kraftig affaldssæk rundt om og pille det ned.

Sørg dog for at klæde dig ordentligt på med en tyk trøje og iføre dig tykke handsker og halstørklæde samt en hat overtrukket med et myggenet.

Luk til i enderne med elastikker, så du ikke risikerer, at de flyver ind under tøjet.

Hænger hvepseboet frit, kan du ligeledes uskadeliggøre det ved at sprøjte med insektgift. Vent 10-15 minutter, hvorefter boet kan fjernes.

Hvis du ikke er tryg ved det eller er allergisk over for hvepse, så undlad selv at fjerne det, men søg i stedet professionel hjælp.

/ritzau fokus/