DAGENS TIP: Hold ferie med børn uden stress og jag

17. mar 2011, 06:00
Forårets mange ferier skal bruges til at slappe af i ikke til at væreerstatningspædagog for dit barn.

Foråret har et væld af ferier og helligdage, hvor børnehaver og skoler ofte er lukkede. Så må far eller mor tit træde til og bruge feriedage på at passe ungerne.

Men der er ingen grund til at få stress i feriedagene, siger sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen fra netsundhedsplejerske.dk. Både du og barnet skal nemlig bruge ferien til atslappe af i.

"Mange forældre tror, at de skal overtage pædagogernes arbejde og hele tiden holdebarnet i gang. Men sådan er det altså ikke. Ferien skal bruges til at puste ud i," siger hun.

5 gode råd til en god, afslappet ferie
Sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen giver her fem gode råd til, hvordan man somforældre kan få den bedste ferie med sine børn.

1) Vær far eller mor - ikke pædagog

Børn skal ikke hele tiden have hjælp til at finde på, hvad de skal lave.

"Det er klart, at børn siger, at de keder sig, når de ikke sættes i gang hele tiden. Menkedsomhed kan styrke fantasien – og de skal nok selv finde på noget at lege," siger HelenLyng Hansen.

2) Inddrag børnene i hverdagen

Lad være med at planlægge et hårdt aktivitets-program i feriedagene.

"Børnene behøver det ikke. De vil lige så gerne bare være sammen med os voksne. Laddem være med til at bage boller eller lave mad. Det kan vi jo også alle sammen huske varsjovt, da vi var børn," siger Helen Lyng Hansen.


3) Gear ned

Børn har lige så meget behov som voksne for at få et afbræk i hverdagen en gang imellem.

"Det tager mere end en uge, før barnet er kommet ud af den daglige stress og for alvorslapper af. Og det skal de bruge tid til," siger sundhedsplejerske Helen Lyng Hansen.


4) Send børnene tidligt i seng

Hvis ferien ikke er mere end en uge lang, så hold fast i de almindelige sengetider, siger Helen Lyng Hansen.


"Hvis sengetiderne flyder, så vil det tage mange dage, før barnet genvinder sin normale søvnrytme," siger hun.


5) Nyd ferien

Vær ikke ked af, at der måske ryger nogle feriedage på at passe barnet. Det eren fantastisk mulighed for at være sammen med dit barn på en anden måde end i dagligdagen.

"Tag en dag i naturen. Der er masser af ting, som I kan lave –uden at det ender i stress. Det skal jo være rart at holde ferie," siger Helen Lyng Hansen.

faktaboks

• Vær far eller mor - ikke pædagog

• Inddrag børnene i hverdagsopgaver

• Gear ned og slap af

• Send børnene tidligt i seng

• Nyd ferien