Hold dig rask til foråret

18. okt 2009
Regn og rusk er bedste venner med snot og influenza. Vil du løbe slalom udenom sygedagene er her syv gode råd.

 

1. Vask hænder, vask hænder, vask hænder

Håndvask med vand og sæbe bringer dig så meget tættere på målet: At nå rask frem til marts.

Vask hænder før alle måltider, før madlavning og efter toiletbesøg og bleskift på dit barn. Det beskytter især mod smitte med diarre, opkast og infektioner fra fødevarer.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her

Vask hænder, når du har pudset næse, nyst eller hostet i hænderne. Vask hænder, når du har tørret næse på dit barn. Vask hænder, når du kommer hjem udefra, hvor du har været i kontakt med mange andre mennesker. Vask hyppigt hænder, hvis nogen omkring dig er forkølede eller har influenza.

2. Brug papirlommetørklæder

Små fedtede snotklude i bomuld er en rigtig ringe idé. Brug køkkenrulle eller servietter og smid dem ud bagefter. Vil du endelig bruge stoflommetørklæder, så skal de vaskes på kogevask.

3. Pas på håndklædet ved håndvasken

Overvej at skifte til papir derhjemme, hvis der er infektion i familien. Skift til papirlommetørklæder på arbejdet. Fælles stofhåndklæder er en bakteriebombe af dimensioner. Især hvis I er nået dertil på dagen, hvor der ikke er et tørt og ubrugt hjørne tilbage. Bakterier elsker at bo lunt og
fugtigt, og bakterier fra alles dårligt vaskede hænder mødes her og fester.

4. Luk for vandhanen med papirlommetørklædet

Så står du der på toilettet med de perfekt vaskede hænder  - så skal du undgå at bruge de rene fingre til at slukke vandhanen og tage fat i dørhåndtaget. For så får din hænder igen besøg af bakterierne. Luk vandhanen med et papirlommetørklæde. Brug det også til at låse døren op og skub evt. døren op med albuen. Det lyder måske overdrevent, men vandhanen på badeværelset er ikke din ven, hvis du skal nå foråret uden en sygedag.

5. Når man er syg, er man hjemme

Det gælder både dig selv og dine kolleger. Har du en syg kollega, så bed hende pænt om at smutte hjem under dynen.

Lykkes det ikke så få indført  at man hoster og nyser ind i ærmet. Forkølelses kan smitte i op til en meters radius gennem dråber i luften.

6. Hav sprit i lommen

Rejser du meget, eller bruger du tit offentlig trafik, og er langt fra nærmeste håndvask så køb en lille flaske håndsprit. De findes i lommeudgave.

7. Børn er bakteriebomber

Enten er de selv snottede eller også er de andre i børnehaven. Vask hænder, når du har rørt ved snotnæser. Har du taget beskidte flyverdragter og støvler af ungerne eller løftet rundt på det beskidte vasketøj, så er det også en tur hen til håndvasken.

Kilde: Statens Seruminstitut

 

 

 

 

 

 

Tænd for vandhanen

Håndvask er ikke bare håndvask.

Lær at vaske dine hænder ordentligt her hos Statens Seruminstitut