Hørt på jobcentret: Straf de ledige hårdere

7. dec 2013, 03:55
Jobcentre sanktionerer hver tredje, mens akasser kun straffer tre procent. Det er der delte meninger om foran jobcenter i København, hvor de fleste arbejdsløse har prøvet at løbe ind i en dummebøde.

Den første i måneden er stressende ad helvedes til. Triller der kontanthjælp ind på kontoen, eller har man overset et brev eller en mail fra jobcentret?

"Det er sådan en ufed form for Lotto. Der skal klart være sanktioner, men jeg synes sgu, at vi burde have mere overskud i Danmark," konstaterer Martin, mens han varmer sig med en smøg foran jobcentret på Nyropsgade i København.

Den 34-årige kontanthjælpsmodtager er løbet ind i en 'dummebøde' to gange. Det kalder både de arbejdsløse og a-kasserne det, når ledige bliver trukket i ydelse, fordi de ikke har fulgt reglerne.

Vil ikke ende som Dovne Robert

'Rådighedssanktioner', hedder det i fagsprog, men ifølge de arbejdsløse foran jobcentret handler det ikke så meget om at stå til rådighed, men mere om at trykke på den rigtige knap på internettet til tiden.

"Som ledig skal du være logget ind på Jobnet og tilkendegive, at du har tjekket din side med egnede jobopslag. Men ingen kan se, om man rent faktisk kigger på dem. Det er et virkelig primitivt system," siger Eva.

Hun vil ikke have sit efternavn i avisen, fordi hun frygter at ende som Dovne Robert eller Bettina, der blev landskendte efter at have brokket sig offentligt over kontanthjælpssystemet.

Oda længes hjem til FOA

Eva er uddannet historiker, og har været ledig siden 2007. Først på dagpenge og nu på kontanthjælp, fordi hun har overskredet dagpengeperioden.

Hos a-kassen blev hun holdt meget mere i nakken end på jobcentret, selv om jobcentret til sammenligning kaster om sig med dummebøder.

Samme oplevelse har flere andre ledige, som har prøvet begge systemer. Blandt andet sosu-hjælperen Oda Andersen, som længes 'hjem' til a-kassen hos FOA.

"Jobcentret er rent ud sagt iskolde, mens a-kassen er meget mere venlige," siger hun.

Så sent som i sidste uge blev hun trukket en uge i kontanthjælp, fordi hun lå syg med influenza.

"Jeg har fået stjålet min telefon, og jeg har ikke nogen computer derhjemme. Nu kan de ikke engang skrive, at jeg var syg. Det er sgu da for åndssvagt," siger 53-årige Oda.

Kennet: Det er deres egen skyld

Carina Scheibel er arbejdsløs journalist og har en gang måttet låne penge til huslejen, fordi hun blev straffet for ikke havde reageret på et brev.

"De trak mig for 14 dages dagpenge. Hvis man siger nej til et job, er det fair nok, men hvis man glemmer et møde eller overser et brev er det måske lige i overkanten," siger hun.

Mindre overbærenhed findes hos Kennet Møller, der har klaret sig gennem et par år i kontanthjælpssystemet uden en eneste dummebøde.

"Det er sgu ikke så svært, man skal bare møde op, overholde sine aftaler og følge reglerne," siger han.

For hans skyld kunne jobcentret sagtens svinge pisken mere over arbejdsløse. Ikke mindst den halvdel, som ifølge Kennet Møller sjofler sig gennem aktiveringen på jobcentret og ødelægger undervisningen for andre.

"Der er for mange, som er vildt useriøse og slipper alt for let. Det er sgu deres egen skyld. Så for min skyld kunne de godt skrue op for sanktionerne," siger Kennet Møller, der er uddannet kontoassistent.

Forfærdelig ny verden

Sygeplejersken Annette er helt ny i de arbejdsløses rækker - og kan i de næste to år hæve sine dagpenge hos a-kassen.

"Det lyder måske lidt strengt, men måske handler det om de mennesker vi snakker om, og ikke om jobcentre og a-kasser," siger hun om den store forskel på sanktioner over for dagpengemodtagere og ledige på kontanthjælp.

Men ved nærmere eftertanke konstaterer Annette, at det nok mere handler om frustrationer med systemet, som hober sig op.

"For mig er det er en helt ny verden, og den er forfærdelig. Så jeg kan godt forstå, hvis risikoen for at lave fejl og blive sanktioneret stiger, når man har været arbejdsløs i lang tid," siger hun.

Rådighedssanktioner

Hvis man ikke er medlem af en a-kasse, kan man som ledig få kontanthjælp hos kommunen.

 

Det kræver, at man står til rådighed for arbejdsmarkedet og ikke gør sig skyldig i 'selvforskyldt ledighed'.

 

Hvis den ledige bryder reglerne, kan jobcenteret pålægge en sanktion.

 

Det vil sige, at den ledige bliver trukket i kontanthjælp.

 

Ledige kan løbe ind i sanktioner, hvis de:

  • Ikke er mødt op til aktivitet eller en samtale i jobcenteret.
  • Ikke har medvirket til eller overholdt jobplan.
  • Ophører i aktivering uden gyldig grund.
  • Afslår aktivering uden gyldig grund.
  • Opsiger et arbejde formidlet af jobcentret uden gyldig grund.
  • Afslår et arbejde eller udebliver fra jobsamtale uden gyldig grund.

 

Kilde: Jobindsats.dk