Hørsholmborgmester: Vi er ikke helt normale

12. nov 2013, 15:59
Undersøgelse kårer Hørsholm til landets mest unormale kommune.

”Det er ikke godt nok at være gennemsnitlig i Hørsholm.”

Sådan lyder det fra den konservative borgmester, Morten Slotved, der erkender, at Hørsholm ikke er helt normal.

”Det er faktisk et ret godt sted at være, og det ved vi godt selv,” lyder det fra borgmesteren.

Hans kommune er netop blevet kåret som Danmarks mest afvigende kommune i en stor undersøgelse, som Ugebrevet A4 har lavet.

I den modsatte grøft lander Køge som landets mest gennemsnitlige kommune.

Målt på alt fra økonomi, uddannelse og sundhed til politik, kultur og økologi er samtlige kommuner i Danmark rangeret efter, hvor langt de placerer sig fra landgennemsnittet.

Her er Hørsholm nummer 98 og står som den af alle landets kommuner, der afviger mest fra normalen.

Den placering er borgmesteren umiddelbart godt tilfreds med.

”Hvis det handler om, at vi skal jagte det almindelige gennemsnit, skal det absolut være lovligt i Hørsholm ikke at være gennemsnitlig,” siger Morten Slotved, der selv oprindeligt stammer fra Brørup, som i dag hører under Vejen Kommune i Sønderjylland.

Hans gamle hjemstavn ligger som nummer 66 på listen og er dermed væsentligt mere normal end den kommune, han i dag står i spidsen for.

Titlen som Danmarks mest afvigende kommune får Hørsholm, fordi indbyggerne i kommunen blandt andet har et væsentligt højere uddannelsesniveau, andelen af blå stemmer er større, og deres indkomst er højere end i det øvrige Danmark.

I Hørsholm spiser man også mere økologisk mad, låner flere bøger og føder børn senere i livet end i resten af landet.

Du kan se, hvor normal din egen kommune er, på kortet her.

Særlige borgere

I dagens A4-historie langer flere provinsborgmestre ud efter hovedstadskommunerne, der efter deres udsagn er altdominerende i den offentlige debat.

Kritikken lyder, at kommuner som Hørsholm, der langtfra er repræsentativ for danskerne, fylder for meget på bekostning af kommuner, der er mere gennemsnitlige.

Morten Slotved genkender billedet, men fastholder, at kommuner som Hørsholm ikke fylder for meget.

”Hørsholm er stærkt repræsenteret, fordi vi har nogle ressourcestærke borgere, som skaber opmærksomhed om kommunen,” siger Morten Slotved og fortsætter:

”Når medierne skal interviewe nogle personer, ender de tit i en kommune nord for København. Det er her, der er mange stærke meningsdannere.”