Hør larmen: Det skal truckerEmil arbejde i

23. aug 2013, 12:35
Arbejdsdagen for en lastbilchauffør er fyldt med støj. Avisen.dk har lyttet med.

Det giver et ordentligt drøn, når sidste uges metalbure skal ud af lastrummet. Metalburene er sammenflettede som indkøbsvogne og de hundredevis af hjul kommer nu bragende henover lagerhallens betongulv.

Øregangene skriger på dækning i de ti sekunder det tager, før burene er blevet sat på plads midt i lagerhallen.

"Det var første læs," siger Erik Emil Hansen, inden han går hen for at tage endnu en bid af trailerens metallast. Han er tilsyneladende helt upåvirket af den høje støj.

Klokken er halv fem om morgenen, og arbejdsdagen er netop begyndt for lastbilchauffør Erik Emil Hansen. Den næste halvanden time foregår i høj støj, når lastbilens trailer skal tømmes, og dagens varer skal læsses på.

Ubrugte høreværn

Erik Emil Hansen har i sine 26 år som lastbilchauffør aldrig overvejet at bruge høreværn.

"Jeg tror efterhånden det er blevet hverdag," siger han, inden han tager fat i endnu et par metalbure fra traileren.

"Jeg tror simpelthen at mange af os, har vænnet os til støjniveauet efterhånden. Så vi tænker ikke over, om støjen kan være skadelig."

Da traileren er blevet tømt for metalbure, begynder pålæsningen. Erik Emil Hansen tager en eldrevet palleløfter, også kaldet en elhest, og kører paller og metalbure med varer ud fra frostrummet og sætter dem på plads i traileren.

Der lyder rullende brag når metalhestene skøjter ind over ujævnhederne i betongulvet. Varene sættes på plads i lastrummet hvor den dybe trailer forstærker bulder og brag fra pallerne.

Støj i frost

Senere på dagen skal lastbilens kølemaskine afrimes. Det skal gøres hver halvanden time.

Der tændes for en knap, og køleren, der sidder på traileren, bagved førerhuset begynder at brumme. Det starter som en lavmælt bas, men i løbet af få sekunder er lyden forstærket. Den lavmældte bas, der før var bare var underlægningsmusik går nu i opera. Der lyder skrig og hvin fra den store kølermaskine. Det varer ved et minuts tid, hvorefter brummen igen bliver det eneste, man kan høre.

Efter en lang arbejdsdag har 16 butikker fået nye varer, og Emil kører igen mod transportcenteret i Høje Taastrup.