20201211-151826-L-1920x1277we
Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) under præsentationen af en ny ressourceforløbsaftale. Foto: Philip Davali / Scanpix

Kritik af "uambitiøs" aftale om ressourceforløb: - Syge og sårbare havde fortjent større julegave

11. dec 2020, 17:40
Ny aftale skal forkorte og forbedre udskældte ressourceforløb. Aftalen er dog langtfra ambitiøs nok, lyder meldingen fra fagforbund.

Som et bølgeskvulp i en høj sø af Brexit-tumult og tårnhøje corona-smittetal præsenterede et bredt flertal i Folketinget fredag en aftale om forbedringer af de ofte udskældte ressourceforløb. 

Med aftalen bliver ressourceforløbene forkortet fra fem til tre år, mens forløbene helt afskaffes for borgere, der har under seks år til folkepensionsalderen. 

På trods af aftalen er der stadig rigelig plads til yderligere forbedringer af ressourceforløbene, mener SF's beskæftigelsesordfører Karsten Hønge. 

- De syge og de sårbare havde fortjent en større julegave, end de får her. Det skal ikke være nogen hemmelighed, siger Karsten Hønge.

LÆS OGSÅ: Nu ændres udskældte ressourceforløb

Ifølge ordføreren skulle grænsen for ressourceforløbenes varighed sættes ved to år, ligesom han også savner garantier for, at terminalt syge ikke kan blive placeret i et ressourceforløb. 

- Når det er sagt, så er der tiltag i den her aftale, der forbedrer borgernes retstilling, siger Karsten Hønge.

- Men jeg skal love for, at jeg har rullet rundt på gulvet og sat ild til mig selv for at få overbevist visse af de andre partier om de forbedringer, der trods alt er, tilføjer ordføreren. 

FOA: Ny aftale er uambitiøs 

Det er ikke kun SF, der savner større vingesus i den nye aftale om ressourceforløb. 

Hos FOA kalder forbundssekretær Maria Melchiorsen aftalen for "uambitiøs". 

Hun henviser blandt andet til, at den nye aftale rykker grænsen for, hvornår borgere frivilligt kan sige nej til flere ressourceforløb fra 40 til 50 år.

Samtidig peger hun også på, at aftalen ikke forhindrer, at borgere bliver kastet ud i nye ressourceforløb, selvom varigheden af hvert enkelt forløb begrænses til tre år. 

LÆS OGSÅ: Irene sendt i arbejdsprøvning med smadrede skuldre: Græd af ydmygelse og smerte

- Samtidig er der for borgere under 40 år ingen grænser for antallet af forløb, så de kan stadig havne i et rent mareridt. Det betyder, at de i årevis og uden bagkant kan blive fastholdt på en ydelse, der er lige så lav som kontanthjælp. Det er ikke værdigt, siger Maria Melchiorsen.

Hun kalder det ligeledes for "en gratis omgang", at den nye aftale fritager borgere, der er tæt på pensionalderen for ressourceforløb. 

- De fleste vil alligevel være berettiget til seniorpension, pointerer forbundssekretæren. 

Ny aftale ændrer ressourceforløb


Ressourceforløb forkortes

Fremover vil ressourceforløb maksimalt vare tre år i modsætning til i dag, hvor de kan vare op til fem år. 

Seniorer skal ikke tvinges i ressourceforløb
Forligspartierne er enige om, at borgere med under 6 år til pensionsalderen ikke skal tilkendes ressourceforløb, medmindre de selv ønsker det.

Grænsen for frivilligt nej hæves fra 40 til 50
Personer mellem 40 og 50 år kan fremover sættes i mere end et ressourceforløb. Før kunne man sige nej til ressourceforløb nummer to, hvis man var fyldt 40. Dog kan den samlede varighed i ressourceforløb ikke kan overstige 5 år med mindre borgeren selv ønsker det.

Ret til sundhedsfaglig rådgivning
Er man på ressourceforløb, får man ret til en sundhedskoordinator. Sundhedskoordinatoren kan rådgive i forhold til, hvorvidt et beskæftigelsesrettet tilbud tager tilstrækkeligt hensyn til borgerens helbredsmæssige situation. 

Indsatsgaranti 
Indsatsen i forløbet skal igangsættes hurtigst muligt og senest inden for seks måneder, så borgere ikke længere skal være i indholdsløse ressourceforløb. Udgangspunktet er, at borgeren skal have en jobrettet indsats.

Flere i virksomhedsrettede forløb
Borgere i ressourceforløb får ret til en jobformidler, som skal have konkret viden om det lokale arbejdsmarked. Jobformidleren skal skabe gode match mellem borger og virksomheder, så at flere borgere gennemfører virksomhedsforløb.

Fradrag for lønindtægter i ressourceforløbsydelsen
Modregningen i ressourceforløbsydelsen fjernes for indkomst under 14.965 kroner om måneden. For lønindtægter over det niveau, modregnes der stadig med 55 procent.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet

Minister: - Jeg er ikke naiv 

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard sagde på dagens pressemøde, at den nye aftale ikke løser alle problemer med det hårdt kritiserede tilbud til ledige. 

- Men vores bedste overbevisning er, at vi forbedrer vilkårene for borgere i ressourceforløb, siger Peter Hummelgaard. 

A4 Arbejdsliv har tidligere beskrevet, hvordan borgere i flere tilfælde er blevet parkeret i årelange ressourceforløb. 

Heriblandt 35-årige Catrine Lyneborg fra Glamsbjerg, der tilbage i marts stod foran sit fjerde ressourceforløb på otte år. 

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard håber, at den nye aftale kan være med til at forhindre lignende sager i fremtiden. 

- Jeg håber, at vi aldrig igen skal høre om borgere, der sidder fast i systemet i årevis. Men jeg er heller ikke så naiv, at jeg siger, at det aldrig kommer til at ske, siger Peter Hummelgaard (S). 

- Men jeg tror roligt, man kan konstatere, at både regeringen og Folketingets andre partier holder et vågent øje med, hvordan landets kommuner behandler de borgere, der er i ressourceforløb, tilføjer ministeren.