HKtop i krise: Næstformand truer formand

5. nov 2009
HKnæstformand Karin Banchi flirter med at udfordre formand Kim Simonsen. Han føler sig snigløbet og skuffet på demokratiets vegne

Der er krise i toppen af HK forud for forbundets kongres, der begynder på lørdag. Forbundets økonomi er i knæ med et underskud på 126,7 millioner kroner, og et af mange spareforslag er at nøjes med en næstformand, hvor HK i dag har to.

Sker det, vil den ene næstformand, Karin Banchi, ikke afvise, at hun udfordrer formand Kim Simonsen, når der i slutningen af kongressen er valg til formandsposten. Rygterne har svirret længe, så Avisen.dk har spurgt Karin Banchi:

"Vil du sige ja eller nej til, om du går efter formandsposten?"

"Det vil jeg ikke nu. Jeg tager stilling til min fremtid mandag, når de delegerede har besluttet sig".

Overrasket og skuffet 

HK's Kim Simonsen er meget overrasket over Karin Banchis flirten med formandsposten. Da Simonsen blev valgt til formand i 2007, var det i et kampvalg mod Banchi, og han vandt snævert med stemmern 199-168.

"Det vil komme som en stor overraskelse, og jeg vil være skuffet på demokratiets vegne. Det havde klædt en mulig kandidat at melde klart ud på forhånd, så medlemmerne havde mulighed for at debattere kandidater. I stedet for at stille op klokken 10 i 12," siger han.

Nej til næstformandspost

Karen Banchi siger, at hun vil bestemme sig, når de delegerede har sagt ja eller nej til forslaget om kun en næstformand. Siger de ja - hvad de fleste venter - har Karin Banchi allerede nu besluttet, at det bliver uden hende.

"Hvis der kun bliver én næstformand, så er jeg ikke kandidat til næstformandsposten. Men jeg arbejder med den allerstørste ildhu for, at vi skal fastholde to næstformænd. Jeg synes, det er rigtig rigtig godt for HK, at vi har flere fuldtidsprofiler, som kan sætte fokus på de emner, som vi arbejder med i offentligheden," siger hun til Avisen.dk.

Svært at være formand

Det er helt usædvanligt, at en næstformand ikke prompte afviser alle spekulationer om at overtage formandsposten.

Internt i HK har den øvrige fagtop længe forsøgt at få et klart svar på, hvad Karin Banchi ville gøre, hvis der fremover kun skal være en næstformand. Det har hun ikke villet svare på. Men nu har blandt andet Kim Simonsen fået svaret, og det har ikke gjort ham glad.

"Det er svært at være formand, når man ikke ved, om ens næstformand  går efter posten," siger han.

Også i det lokale HK er der stridigheder i toppen. HK København skilte sig i sidste uge af med sin formand gennem mange år, Eva Arnhild, som fik et mistillidsvotum, og den fyring har skabt iskold luft i den største af HK's lokalafdelinger.

 

Karin Bancsi

Karin Bancsi er født i 1960

Hun har arbejdet som uddannelseskonsulent i en privat virksomhed og i HK

Næstformand i HK siden 2001