HKere trodser flertal stemmer nej

20. apr 2010
Afstemningen om nye overenskomster afslører stor uenighed blandt de enkelte forbund

Afstemningen om de nye overenskomster afslører splittelse blandt fagbevægelsense medlemmer.

Samlet har et flertal på 60 procent stemt ja til de ny overenskomster, men et massivt flertal af HK/Privats medlemmer har stemt nej. Det erfarer Avisen.dk.

85 procent af de medlemmer af HK/Privat, der har deltaget i afstemningen, har valgt at følge ledelsens opfordring til at stemme nej til mæglingsforslaget.

Da stemmeprocenten blandt medlemmerne af HK/Privat har været høj i faglig sammenhæng - 45 procent - betyder det, at HK som det eneste af de store forbund har vendt tommelfingeren nedad til topforhandlernes aftale.

Det er en personlig sejr for HK/Privats formand Karin Retvig, der har satset hele butikken på at få et nej og havde sat en stemmedeltagelse på 40 procent som sit mål.

HK Privat har brugt 10 millioner kroner på sin overenskomst-kampagne. Først protesterede de privatansatte HK'ere mod 50 procents-reglen, men den blev ikke afskaffet ved overenskomsten. Så brugte HK/Privat resten af krudtet på at sikre et nej til overenskomsten. Det lykkedes ikke - men i egne rækker blev det overvældende.

HK/Handel, som sammen med Privat er de to HK-sektorer, der har stemt denne gang, har stemt ja, erfarer Avisen.dk. Men kun knapt 22 procent af medlemmerne har stemt - og af dem har de to tredjedele stemt ja i følge Avisen.dk's oplysninger. Så samlet set har det ellers så pæne HK været de slemme piger i klassen og stemt nej.

Mens de ellers så røde ovre i 3F efter Avisen.dk's oplysninger har stemt ja.

Det officielle overenkomstresultat bliver offentliggjort tirsdag klokken 22.