HK støtter jobcentrene: Ingen begravelse her!

12. mar 2012
Der findes kompetencer i jobcentrene, som ikke må gå tabt. Beskæftigelsessystemet skal ændres, men Jobcentrene skal ikke skrottes, siger Mette Kindberg, næstformand i HK som reaktion Avisen.dks artikel.

Der findes vigtig viden i de kommunale jobcentre, som ikke må gå tabt.

Sådan lyder fagforbundet HK’s reaktion på Avisen.dk’s nyhed, hvor de tre hovedorganisationer LO, FTF og AC går til samlet angreb mod den kommunale beskæftigelsesindsats centreret omkring 91 jobcentre.

”Vi er ikke enige,” siger Mette Kindberg, næstformand i HK.

Stridens æble

LO, FTF og LO kritiserer de 91 jobcentre for ikke at løse deres opgave - at få folk i job. Jobcentrene er i stedet med til at forlænge ledigheden, fordi de fokuserer job-indsatsen for snævert inden for kommunegrænserne, lyder kritikken.

”Vi undsiger systemet, som det er. Som systemet fungerer i dag og som incitamenterne er lagt ind, må man sige, at det er med til at forlænge ledigheden og ikke genererer de jobs, der er behov for,” sagde Akademikernes formand Erik Jylling til Avisen.dk søndag.

Men kritikken skyder forbi målet, mener HK. Jobcentrene gør et godt arbejde, det er derimod rammerne, den er gal med.

"Jobcentrene har ikke gjort noget forkert – de er bare en brik i et tåbeligt system. Hvis vi anvender kompetencerne i centrene rigtigt, så kan de gøre en stor forskel for de ledige,” siger Mette Kindberg.

Fejlkonstrueret

Selv om LO kritiserer jobcentrene, deler man denne holdning i LO.

”Jobcentrene er sat ind i en ramme, og jeg vil ikke skyde på den enkelte. Men systemet er fejlkonstrueret. Det har ikke løst sin opgave,” siger forbundssekretær Ejner K. Holst op.

Strukturen med de 91 jobcentre blev indført i 2007, da kommunerne overtog beskæftigelsesindsatsen som et led i kommunalreformen.

Næstformanden i HK erkender, at der skal ske ændringer, men peger på vigtigheden af ikke at smide de gode erfaringer ud med badevandet.

"Der findes kompetencer i de kommunale jobcentre, som vi ikke skal smide på lossepladsen – det vil være for tåbeligt. Men selvfølgelig skal der ske ændringer, siger Mette Kindberg.