20201029-110746-L-1920x1277we
Kunderne skal bære mundbind fra torsdag og foreløbigt indtil 2. januar. Medarbejderne skal ikke bære mundbindet, når de sidder ned. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix

Butiksansatte savner vejledning fra myndighederne: - De er ikke politibetjente

29. okt 2020, 14:35
Kravet om, at alle kunder skal bære mundbind fra torsdag, kan sætte personalet i en urimelig situation, hvor de skal håndtere konflikter, mener sektorformanden for HK HANDEL, Per Tønnesen.

Fra i dag skal alle bære mundbind, når de handler ind.

Det kan efterlade butiksassistenterne i en uheldig situation, hvis en kunde ikke vil bære mundbind. Den bekymring har brancheorganisationer og sektorformand for HK HANDEL, Per Tønnesen.

LÆS OGSÅ: Krav om mundbind: Købmænd forudser konflikter

- Vores medlemmer kan godt pålægges at føre kontrol og påtale, hvis en kunde ikke har mundbind på, men hvis der opstår en konflikt, så skal ledelsen inddrages. Så er det deres opgave at håndtere det, og i sidste ende må politiet tilkaldes. Men den konflikt, der opstår allerede inden, at ledelsen inddrages, kan være meget ubehagelig. Vi skal huske, vi har at gøre med butiksmedarbejdere og ikke politibetjente, siger han til A4 Arbejdsliv.

Det virker som om, det her er en politisk motiveret beslutning og ikke en sundhedsfaglig. Der er indtil videre ikke evidens for, at mundbind hindrer spredning
Per Tønnesen, sektorformand HK Handel

Per Tønnesen er ikke alene om at være bekymret. Direktøren for brancheforeningen De Samvirkende Købmænd, John Wagner, talte tidligt torsdag med Ritzau:

- Vi er heldigvis vant til at tale med vores kunder om mange ting. Men når det er sagt, så savner vi en præcis vejledning fra myndighederne i, hvor langt vi skal gå, hvis en kunde af ideologiske eller politiske grunde nægter at bære mundbind eller visir.

Per Tønnesen mener også, myndighedernes håndtering lader noget tilbage at ønske.

- Det virker som om, det her er en politisk motiveret beslutning og ikke en sundhedsfaglig. Der er indtil videre ikke evidens for, at mundbind hindrer spredning. En undersøgelse har vist, at 30 procent synes, det er en rigtig dårlig idé at bære mundbind, og det betyder, at der sandsynligvis også vil være mange kunder, der ikke ønsker at bære mundbind, siger han.

Også krav til de ansatte

Ikke nok med, at kravet ikke bunder i sundhedsfaglig evidens, som Per Tønnesen udtrykker det, så mener han også, at myndighederne har været for langsomme:

- Erhvervsministeriet offentliggjorde vejledningen klokken 19:10 i går aftes, selvom de har haft flere uger til det. Det betyder, at man efterlader meget få timer til at inddrage de ansatte i vejledningen, som der er krav om, at man skal.

Formanden fortæller, at de allerede har fået mange henvendelser fra bekymrede butiksassistenter.

I det hele taget, synes vi det er en rigtig dårlig idé, at det også er et krav for de ansatte. Nogle har vagter på op til ti timer, og det er altså længe at have et mundbind på
Per Tønnesen, sektorformand HK Handel

- Siden i fredags har det vrimlet med spørgsmål på vores facebook-side om, hvordan de skal forholde sig, og hvordan de skal håndtere kunder, der ikke vil bære mundbind,. Det bimler og bamler også med henvendelser på telefonerne.

For at hjælpe de bekymrede medlemmer har HK HANDEL lavet en liste med spørgsmål og svar om det nye mundbindskrav.

En del af butiksassistenternes henvendelser handler også om, at det ikke kun er kunderne, men også de ansatte, der i dag skal bære mundbind.

LÆS OGSÅ: 84 procent af togpersonale i konflikter: Passagerer nægter at bære mundbind

- De spørger blandt andet til, om de kan få lov til at bære visir i stedet for mundbind. I det hele taget, synes vi, det er en rigtig dårlig idé, at det også er et krav for de ansatte. Nogle har vagter på op til ti timer, og det er altså længe at have et mundbind på.

- Det burde kun være et krav til kunderne, der jo opholder sig i butikkerne ganske kort. Og så må jeg igen henvise til pointen om, at der ikke er evidens for, at mundbind virker. Til gengæld virker afstand og god håndhygiejne, og det har fungeret fint indtil videre. Sygefraværet for butikspersonale har ikke været stigende længe.

Indtil videre gældet kravet om mundbind indtil 2. januar 2021.