HK'ere bliver nu også ramt af coronakrisen, viser nye tal. På billedet ses en Meny-butik i Aalborg. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

HK'ere ryger hurtigere end forventet af coronakrisen: Nu undersøges fyringer

26. mar, 20:03
På blot to uger er flere end 1.000 handel- og kontoransatte blevet fyret, viser nye tal fra HK's a-kasse. Det kommer bag på forbundsnæstformand, fordi HK'ere typisk er de sidste, der bliver fyret. Fagforbundet kræver nu en yderligere forlængelse af dagpengeperioden.

Flere end 30.000 danskere er i de seneste par uger blevet sendt ud i arbejdsløshed på grund af coronakrisen, viser de seneste tal fra Beskæftigelsesministeriet, og nu sætter krisen også sine tydelige spor blandt landets handel- og kontoransatte.

Ifølge den seneste opgørelse fra fagforbundet HK's a-kasse har 1.242 HK'ere meldt sig ledige i løbet af de seneste tre uger. Det er næsten 1.000 flere end i samme periode sidste år.

LÆS OGSÅ: 'Fagtop rasende over tandlæge-nej: 'De spytter på samfundskontrakten'

Tallene kommer bag på HK, der er bekymret for, at arbejdsgivere omgås funktionærloven, der sikrer ansatte et opsigelsesvarsel på minimum en måned. 

- Vi undrer os lidt over tallene, for langt de fleste af vores medlemmer er funktionærer, og dem kan man ikke bare sende hjem, siger forbundsnæstformand Martin Rasmussen.

Ledighed eksploderede efter nedlukning

Den stigende ledighed for landets HK'ere materialiserede sig første gang tydeligt hos HK's a-kasse torsdag den 12. marts, dagen efter at statsminister Mette Frederiksen (S) annoncerede, at store del af Danmark ville blive lukket ned.

Her kom der 88 flere nymeldte ledige HK'ere til, sammenlignet med gennemsnittet fra samme dag de foregående 5 år. Den foreløbigt værste dag for fagforbundet var i mandags, hvor 263 medlemmer meldte sig ledige.

Den kedelige udvikling overrasker Martin Rasmussen.  

- Vi regnede først med at se, hvor slemt krisen rammer vores medlemmer om tre måneders tid, for vores medlemmer er typisk de sidste, der bliver ramt i en krise, på grund af funktionærloven. Men vi kan altså se af tallene, at mange af vores medlemmer allerede går hjemme nu, siger han.

Funktionærloven betyder også, at HK'ere typisk står i en mere penibel situation på den anden side af en økonomisk krise.

Vi er i fuld gang med at tjekke op på, hvem disse medlemmer er, og få styr på, om de overhovedet må være ledige
Martin Rasmussen, forbundsnæstformand, HK

- Vores medlemmer bliver typisk genansat til sidst efter en krise, fordi vi er sværest at komme af med igen, siger Martin Rasmussen. 

Dagpengeperiode skal forlænges yderligere

Helt præcist, hvilke grupper af HK-medlemmer, der bliver sendt hjem og fyret i disse dage, kan forbundet endnu ikke sige noget om.

- Vi er i fuld gang med at tjekke op på, hvem disse medlemmer er, og få styr på, om de overhovedet må være ledige, siger Martin Rasmussen.

Selvom HK roser Folketingets beslutning om at give landets dagpengemodtagere mulighed for at modtage dagpenge i op til tre måneder længere end normalt, mener forbundet nu, at den forlængelse ikke længere er nok. 

- Vi hører jo flere økonomer nu vurdere, at der minimum kommer til at gå syv måneder, før vi er bare lidt ovenpå igen, så vi skal have forlænget perioden på de tre måneder yderligere, siger Martin Rasmussen.

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her