HK'er om OK20: Et skridt frem, men stadig to bagud

20. feb, 17:18

HJERTE OG SMERTE. Mon hun har fået opfyldt sine ønsker i år. Nej, det handler ikke om Valentines dag, men om HK’ernes arbejdsliv, som netop nu er til forhandling. Medlemmerne af HK Privat har igen og igen prioriteret bedre arbejdsmiljø højest.

LÆS OGSÅ: HK-formand: Aldrig færdig - altid på vej!

Som HK’er vil jeg gerne give et indspark til diskussionen om industriforliget. HK Privat stillede op med tre klare krav: Dobbelt op på fritvalgskontoen, kontrol med arbejdstiden og OK til alle. Vi får tre pct på fritvalg. Det er godt, fordi det er HK’ernes vigtigste krav og eneste garanti for lønstigning, da de fleste har individuel løn.

Er en procent ekstra om året på fritvalgskontoen nok til et ja, når vi ikke fik noget på arbejdstid og OK-dækning?
Jakob Nerup, medlem af HK Privat, bestyrelsesmedlem i HK Service

Men på de to andre krav er der intet sket, så her mangler vi noget, som har en enorm betydning for HK’ernes arbejdsliv.

Bedre arbejdsliv

Vores største problem er arbejdspres og balancen mellem arbejdsliv og familieliv. Stress er nærmest en folkesygdom for HK’ere, og vi har alle kolleger, som er ramt. Men vi har få værn imod det. Både fordi lovgivningen er svag, og ikke mindst fordi vores ansættelsesvilkår er individuelle, bl.a. fordi der ingen konkrete arbejdstidsbestemmelser er i vores store overenskomster.

LÆS OGSÅ: Malerformand ser muligheder i industriforlig: 'Men vi kommer til at løse problemerne selv'

Derfor fylder krav relateret til arbejdstid rigtig meget, også når der forhandles overenskomst. Det drejer sig fx om at få flere fridage, som man selv kan bestemme, hvornår skal afholdes. Det handler om værn mod ukontrollabelt meget arbejdstid, når man er på funktionsløn, dvs. uden øvre arbejdstid. Det handler om bedre vilkår for de mange, der arbejder på skiftehold i fx medicinalvirksomheder og i lufthavnen.

Men det spiller også en stor rolle, at HK’erne er kvinder, som traditionelt har ansvaret for omsorgen i familien, når det gælder børnenes lægebesøg eller at hjælpe bedsteforældrene med alt det de ikke længere kan. Med udvidelsen af fritvalgsordningen til selvbetalte fridage til børns sygdom, omsorg og lægebesøg tages en smule af presset på alle de kvinder, som kæmper med at få tingene til at hænge sammen.

Bedre OK-dækning

HK’erne er udfordret af arbejdsgivere, som prøver at skrive kolleger ud af overenskomsten ved at give dem en ny fancy titel. Vi lider stadig under den uretfærdige 50 % regel, som giver virksomheder ret til at nægte overenskomst, hvis ikke halvdelen af alle HK’ere er medlemmer. Den regel bruger arbejdsgiverne aktivt til at dumpe lønnen og forhindre kollektive rettigheder i fx callcentre og teleselskaber.

LÆS OGSÅ: HK Privat-formand inden OK-forhandlinger: Folk vil selv bestemme over deres arbejdsliv

At få fjernet 50 procent-reglen og styrke dækningsområdet kræver faglige muskler for at overvinde en modvillig arbejdsgiverside. Det skete ikke denne gang, og ligesom de sidste mange overenskomstforhandlinger står HK’erne med store mangler. Jeg ved ikke, om det er fordi, Claus Jensen og Mads Andersen ikke magtede opgaven eller ikke ville prioritere det. Faktum er, at vi står tomhændede tilbage.

Tal med din HK’er

I hver eneste virksomhed er der en eller mange HK’ere, som står for det administrative, IT, kundeservice osv. Der er også HK’ere, som er laboranter, tjekker dig ind i lufthavnen eller arbejder i posten, på grafiske virksomheder og hos tandlæger/læger.

Jeg vil opfordre dig til at snakke med den HK’er, som du møder i dit job. Spørg om hendes ønsker til OK20 og fortæl om dine egne. Vi skal lytte til hinanden og mindst hjælpe hinanden til overenskomster, vi alle kan stemme ja til.

Jeg skal ikke selv stemme om industriforliget, selvom min arbejdsplads (Enhedslisten) følger resultaterne i forliget. Jeg vil dog gerne sætte det på spidsen: Er en procent ekstra om året på fritvalgskontoen nok til et ja, når vi ikke fik noget på arbejdstid og OK-dækning?

Tilmeld dig nyhedsbrevet fra A4 Nu her