HK efter krisemøde: Aldi er presset i bund

3. maj 2012
Aldi bløder op over for forbedringer af arbejdsforholdene.

Siden sidste sommer har HK Handel og Aldi officielt ligget i dialog om discountkædens kritisable arbejdsvilkår.

En dialog, der med formand Jørgen Hoppe's ord ikke har været "særlig vellykket".

Men halvanden uges kritisk presseomtale har angiveligt fået Aldi til at ændre kurs.

"Selvfølgelig synes de ikke, at det er sjovt at blive hængt ud i pressen, lige som jeg ikke er et sekund i tvivl om, at det kan mærkes på deres omsætning," fortæller Jørgen Hoppe.

Skal lære at tale sammen

Udtalelsen falder oven på et krisemøde mellem Aldi's danske ledelse og HK Handel, der fandt sted torsdag eftermiddag hos brancheorganisationen Dansk Erhverv.

Ifølge Jørgen Hoppe har parterne haft en "åbenhjertig dialog".

Forholdet mellem HK og Aldi har angiveligt været så lunkent, at der på torsdagens møde først og fremmest blev brugt kræfter på at drøfte, hvordan man taler fornuftigt sammen fremover.

"Vi har naturligvis tilkendegivet vores holdning, både til de problemer, vi allerede var bekendt med, samt til den seneste uges opsigtsvækkende historier," fortæller Jørgen Hoppe.

Mere lokal dialog

HK Handel har foreslået en mere regelmæssig dialog med Aldi - både på topniveau, men til forskel fra tidligere også på lokalt og regionalt niveau.

Selv om HK har overenskomst med Aldi, er der ingen tillidsmænd i de små butikker. Derfor har kontakten indtil nu primært bestået af sporadiske møder mellem forbundsledelsen og Aldi's topdirektører.

Jørgen Hoppe forklarer, at HK derudover slog i bordet for at få Aldi til at forebygge røverier og få renset ud i de underlige ansættelseskontrakter, der som dokumenteret af Avisen.dk rummer adskillige betingelser på kant med dansk lov.

Ifølge Jørgen Hoppe gav Aldi-cheferne på mødet ingen endelige tilsagn om at forbedre arbejdsforholdene.

Han virker dog overbevist om, at der er forbedringer på vej.

"De lytter, og har lovet at give en tilbagemelding, så snart de har drøftet sagen. Så jeg er optimistisk," siger han.

Det har ikke været muligt at få en kommentar til mødet fra Aldi-direktør Jan Lund, der som bekendt har det svært med medier.

Avisen.dk følger sagen.