Hjort løj om det forbudte ord boligskat

18. jan 2011, 11:30
SSF røg også op i det røde felt, da Harald Børsting nævnte ordet boligskat

SF's Ole Sohn røg helt op i det røde felt, da finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) beskyldte ham for at ville sætte boligskatten i vejret, da de to mødtes i TV 2 News. Hvorfor?

Først og fremmest fordi det ikke er rigtigt. S-SF vil øge skatterne samlet set - alt i alt med 18 mia. kr. - men boligskatten vil de ikke røre ved. Det fremgår tydeligt af deres fælles skatteudspil, af deres fælles Fair Løsning og senest af deres finanslovsudspil.

Dengang pointerede Ole Sohn også overfor bl.a. nyhedsbureauet Ritzau, at boligskat og indkomstskat skulle holdes i ro, hvis S-SF fik magten. Dog med den væsentlige tilføjelse, at indkomstskatten ville stige for folk, der tjener over en mio. kr. om året.

Det er jo ikke første gang, S-SF er røget op i det røde felt?

Nej, bestemt ikke. Da LO's formand, Harald Børsting, i starten af september var på Esbjerg Højskole til medlemsmøde, pointerede han, at for ham var 'skatteskruen' ikke fredet. Han nævnte specifikt boligskatten som et muligt område - beregninger har vist, at det er her, danskerne tjente mest under opsvinget - men Børsting konkluderede selv, at ideen var en død, politisk sild.

Næppe var artiklen blev offentliggjort på Avisen.dk, før S og SF var i røret for at pointere, at det havde de ingen, som i absolut INGEN, planer om at indføre.

Læs her: "Børsting: Skatten er ikke fredet"

Hvorfor det?

Fordi en af de første paragraffer i den politiske grønspættebog, siger at boligskatten skal holdes i ro. Boligen skal i det hele taget holdes i ro, hvis man vil vinde valg her til lands.

Den konservative Poul Schlüter sagde det meget præcist tilbage i 1980'erne: 'Lejerne skal være trygge". Senere, i slutningen af 90'erne, var boligskatten også en væsentlig grund til, at socialdemokraten Poul Nyrup Rasmussen (S) genvandt regeringsmagten.

Boligbevægelsen satte annoncer i aviserne af Nyrups rival, Uffe Ellemann-Jensens hus, og fortalte, hvad han ville tjene, hvis VK's forslag om at fjerne ejendomsværdiskatten blev gennemført.

Der ville være kontant afregning til boligerne til millionærvillaerne - hvad man vel godt kan betegne Ellemanns villa i Hellerup som - med sin beliggenhed direkte ned til Øresund.

Alt det her ved Claus Hjort Frederiksen jo godt. Så hvorfor sagde han noget, der var forkert?

Fordi han er en politisk slagterhund. Han smider et emne på bordet, som han ved er sprængfarligt, og hvis ikke Ole Sohn får den demonteret med det samme, vil der jo 'hænge lidt ved'.

Det er politik, når fronterne er trukket skarpest op - når begge har mest at vinde og alt at tabe.

Bagefter forsøgte Hjort sig med det kendte trick med at slå ud med armene og nærmest lade som om, han bare havde stillet et dumt spørgsmål.

Det havde han ikke.

Hva' er meningen?

Avisen.dk's politiske redaktør, Elisabet Svane, analyserer slagsmålet mellem Ole Sohn (SF) og Claus Hjort Frederiksen (V)